Burgemeester Luc Winants: "Bel, app, mail. Of stuur eens ouderwets een kaartje."
Burgemeester Luc Winants: "Bel, app, mail. Of stuur eens ouderwets een kaartje." Foto: Henk Lammen

'Hamer komt hard aan'

Venray | Minister-president Mark Rutte zei dinsdagavond dat hij een hamer hanteert om het coronavirus plat te slaan. Die boodschap hoorde ook burgemeester Luc Winants: "Nou, die hamer komt hard aan. Bij ons, maar zeker bij de getroffen bedrijfstakken zoals de horeca."


Volgens de Venrayse burgervader zijn deze heldere maatregelen hard nodig. "De maatregelen die het kabinet neemt zijn stevig, maar ze geven ook de duidelijkheid waarom de laatste weken steeds meer mensen hebben gevraagd. De eigen verantwoordelijkheid van iedere Nederlander en dus ook iedere Venraynaar blijft vooropstaan. Maar de heldere maatregelen bieden onze handhavers de handvatten die ze nodig hebben om hun werk te doen. Onze boa’s zullen de komende weken in de openbare ruimte aanwezig zijn om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, hoe vervelend die ook uitpakken. Ze krijgen daarbij waar dat nodig is hulp van toezichthouders die normaal gesproken bouw, milieu of verkeer controleren. En achter de schermen worden ze geholpen door een team juristen. De solidariteit onder de ambtenaren is groot en daar ben ik blij mee. Maar we laten het niet bij handhaven. De gemeente blijft waar dat kan inwoners en bedrijven die getroffen worden door het virus en de maatregelen ondersteunen. De loketten die we daarvoor hebben, blijven geopend."


De burgemeester heeft een duidelijke boodschap: "We moeten de komende weken sociaal contact vermijden en ons niet onnodig verplaatsen. Dat is lastig, maar het is nodig om zicht te houden op terugkeer naar meer normale omstandigheden. Ik heb in het afgelopen half jaar de veerkracht van de Venrayse gemeenschap leren kennen. Ik heb ook goede hoop dat we hierin gaan slagen. En tot die tijd: maak gebruik van andere manieren om met elkaar in contact te blijven. Bel, app, mail. Of stuur eens ouderwets een kaartje. Wees creatief. We kunnen elkaar dan wel niet knuffelen, maar aandacht geven kan op veel andere manieren."