De werkgroep op het kerkhof, vanaf links Ruud Janssen, Sjouke Smolders, Marion Lemmens en Carien Hellegers.
De werkgroep op het kerkhof, vanaf links Ruud Janssen, Sjouke Smolders, Marion Lemmens en Carien Hellegers. Foto: Henk Lammen

Efkes Stilstaon bij dierbaren

Ysselsteyn | Op het kerkhof van de Heilige Odakerk in Ysselsteyn vindt op zaterdag 14 november de bijeenkomst Efkes Stilstaon plaats. Iedereen die een band heeft met de Ysselsteynse gemeenschap en die er behoefte aan heeft om stil te staan bij het gemis van een ouder, een kind, een vriend of een familielid, is welkom om aan te sluiten bij dit initiatief.


Initiatiefnemer van de herdenkingsbijeenkomst is Sjouke Smolders uit Ysselsteyn. De inspiratie deed ze op in haar geboorteplaats Oostrum. Om haar overleden ouders te eren woonde ze daar samen met familieleden de manifestatie Ons Gemis bij. "Ik was zo onder de indruk en was meteen enthousiast om iets dergelijks in Ysselsteyn te organiseren. We mochten een bijzondere wijze van ge- en herdenken meebeleven en werden direct geraakt. De bijeenkomst was mooi en sereen, het gaf ruimte aan individueel herdenken maar ook aan het gezamenlijke. Per slot van rekening worden we allemaal geraakt als er iemand uit ons midden komt te overlijden."


Bij Carien Hellegers vond ze een gewillig oor om samen de organisatie voor hun rekening te nemen. "We hebben een prima klik met elkaar en zijn samen gaan brainstormen hoe we de bijeenkomst vorm konden geven. Een van de eerste dingen was een overleg met het kerkbestuur met de vraag of we van het kerkhof gebruik mochten maken." Na een positief antwoord sloten ook Ruud Janssen en Marion Lemmens van het kerkbestuur, op persoonlijke titel, zich aan bij de nieuwe werkgroep Efkes Stilstaon. De intentie van de bijeenkomst is duidelijk. Smolders: "Een informele manier om de dierbare mensen die gemist worden te herdenken en te herinneren. Vanuit een veranderende samenleving is dit idee ontstaan. Niet de kerk, geloof of cultuur staan centraal. Het gemis van je dierbare, het gedenken en herdenken van hen die van ons heen zijn gegaan vormt de basis voor dit nieuwe initiatief. Het staat ook los van geloof of levensovertuiging, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt in leeftijd of keuze van de wijze waarop de uitvaart heeft plaatsgevonden. Het maakt dus niet uit of de dierbaren die heen zijn gegaan afscheid genomen hebben door een begrafenis, een crematie, een heilige mis of een dienst in een zaal. Het thema verlies staat centraal."


Om 20.00 uur start Efkes Stilstaon op het kerkhof in Ysselsteyn. De invulling duurt tot rond 21.30 uur. Het kerkhof zal sfeervol verlicht worden en voor de deelnemers bestaat de mogelijkheid om een kop koffie of thee te nuttigen. Er is tijdens de avond een spreker en muzikaal wordt de herdenking opgeluisterd door Isa Linders en Sophie Deters uit Ysselsteyn. De herdenkingsbijeenkomst gaat vooralsnog gewoon door. "We houden de ontwikkelingen en maatregelen rond het coronavirus wel nauwlettend in de gaten. Het wordt een doorloopevenement. Iedereen kan zelf een tijdstip kiezen wanneer hij komt. Mensen hoeven dus niet klokslag acht uur aanwezig te zijn. Iedereen kiest zijn eigen moment van herdenken. Aanmelden is dan ook niet nodig. De bijeenkomst moet heel laagdrempelig zijn en is daarom vrij toegankelijk. De enige voorwaarde is dat deelnemers op enige manier binding hebben met Ysselsteyn."

Afbeelding