Vervolg linksonder

DHG legt op 50.000 vierkante meter dak zonnepanelen

VENRAY | DHG, dat op het oude Inalfaterrein aan de Maasheseweg een logistiek centrum heeft gebouwd, gaat een dakoppervlakte van 50.000 vierkante meter met zonnepanelen beleggen. Dat liet wethouder Jan Loonen vorige week weten. "En uiteindelijk gaan ze het allemaal doen."


Daarmee doelde de Loonen in eerste instantie op de overige logistieke bedrijven die op Smakterheide liggen. Ze liggen daar op een gunstige locatie omdat het stroomstation op Keizersveld, waar de opgewekte stroom aan kan worden geleverd, vlak in de buurt ligt. DHG belegt in Nederland en andere landen in vastgoed en ontwikkelt hoogwaardige vastgoedprojecten. Smakterheide aan de Maasheseweg heeft zich inmiddels ontwikkeld als een logistieke hotspot waar zich onder meer bedrijven als Flextronics, Ceva, XPO, Jabil en Moduslink hebben gevestigd.

DHG in Venray is een complex van 53.000 vierkante meter, bestaat uit drie afzonderlijke distributiecentra en is een zogenaamde XXL-hal, een blokkendoos in de volksmond.

Ook in Venray woedt de discussie over verdozing van het landschap volop. Wethouder Jan Loonen zei dat er geen logistieke blokkendozen op De Spurkt komen. De bedrijven die er komen mogen volgens Loonen niet groter zijn dan vijf hectare, wat neerkomt op 50.000 vierkante meter.
Maar wat wordt nu eigenlijk verstaan onder blokkendozen? De definitie die de overheid en de logistieke sector erop na houden is als volgt: Een XL-hal is tussen de 20.000 en 50.000 vierkante meter groot, bedrijfsoppervlakten groter dan 50.000 vierkante meter zijn XXL-hallen. Zowel XL- als XXL-hallen vallen onder de noemer blokkendozen, waarvan afmetingen en de uitstraling bij velen een doorn in het oog is.

Zowel XL- als XXL-hal valt onder noemer blokkendoos

"Op De Spurkt komen geen bedrijven van tien hectare (100.000 vierkante meter, red.) te staan", zei wethouder Jan Loonen. "Een voorbeeld van een XXL-hal is als die van Segro op De Blakt." Zoiets wordt op De Spurkt dus niet gebouwd, volgens Loonen. Maar ook XL-bedrijfshallen die wel op De Spurkt mogen komen, vallen onder de noemer blokkendozen. Dat maakt de discussie over de verdozing in Venray er niet eenvoudiger op.