Wethouder Loonen: Geen logistieke XXL-hallen op De Spurkt

VENRAY | Op het nieuwe bedrijventerrein komen geen los- en laadlocaties die tegenwoordig beter bekendstaan al blokkendozen. Dat zei wethouder Jan Loonen vorige week tijdens de commissievergadering Werken en Besturen op vragen van VVD-commissielid en fractieleider Bas Künen.


Door Henk Baltussen


Tevens kan de gemeente Venray de bedrijven die zich op De Spurkt vestigen, niet de verplichting opleggen zonnepanelen op de nieuwe bedrijfsgebouwen te plaatsen, antwoordde Loonen op vragen van Jens van Oers, commissielid van Samenwerking Venray. Henk Bisschops (PvdA) vulde het antwoord van Loonen aan: "We kunnen wel de plicht opleggen dat het dak geschikt moet zijn om er zonnepanelen op te kunnen leggen."

Loonen had tevens de behoefte aan te geven dat de discussie over de vermeende verdozing van de Venrayse industrieterreinen uit zijn verband is gerukt. Künen duidde op de maatschappelijke weerstand die aan het ontstaan is tegen de verdozing van het landschap. In Nederland behoort de regio Venlo en Venray tot een hotspot als het om de bouw van blokkendozen gaat. Blokkendozen zijn (vooral) logistieke hallen van een verdieping, zonder ramen, waarvan de kavels voor de helft zijn bebouwd en de rest wordt gebruikt voor laden en lossen. "Hoe ziet de wethouder dat eigenlijk het licht van De Spurkt?", vroeg Künen. "Er is al veel gezegd en geschreven over De Spurkt", stelde Loonen, die tussen de regels door aangaf het jammer te vinden dat er veel misverstanden over De Spurkt bestaan. "Maar ik ben er eigenlijk nooit over bevraagd. We komen in december met een plan van De Spurkt. Van tevoren is er nog een excursie en een informatieavond. De raad is er al uit en te na betrokken bij geweest. De Spurkt is bedoeld voor maak- en agrobedrijven. Bedrijven mogen maximaal vijf hectare groot zijn. Dus XXL-bedrijven kunnen daar niet komen. Discussie over verdozing is dus niet van toepassing. We moeten Venray niet op slot zetten. Het jammere van die grote logistieke bedrijven is dat ze zo zichtbaar zijn. De kleinere bedrijven zie je gewoon niet."

'Verplichting van zonnepanelen? Of dat kan weet ik niet'

Tevens benadrukte Loonen dat de maakindustrie in Venray nog steeds de grootste is. "Dat zal de logistiek nooit worden. En hoe kunnen we een zo groot mogelijke mix van bedrijven aanbieden?" Ook vindt Loonen het een opdracht de mogelijkheden te bekijken om de regio te 'verslimmen'. De wethouder is blij dat Venray is aangesloten bij Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. "Zo houdt Venray ontwikkelruimte voor eigen bedrijven. Greenport neemt veel werk uit handen. Of je moet het allemaal zelf willen doen."

Lees verder rechtsboven.