In Ysselsteyn nieuw stroomstation, Venray breidt uit

YSSELSTEYN/VENRAY | Over een kleine tien jaar neemt Enexis een nieuw hoogspanningsstation in Ysselsteyn in bedrijf. Nog onbekend is waar in Ysselstreyn het station komt te staan. Volgend jaar wordt het stroomstation in Venray op Keizersveld uitgebreid.


Door Henk Baltussen


Ook Bergen krijgt een nieuw hoogspanningsstation. Dat wordt gebouwd bij Wells Meer, het grootste energiepark van Nederland met een miljoen zonnepanelen en vier windmolens. In 2023 is dat station bedrijfsklaar. De uitbreiding van het hoogspanningsstation in Gennep is volgens Enexis op z'n laatst in 2025 klaar. Het aanbod van duurzame stroom voor het station op het Venrayse Keizersveld is nu al zo groot dat zonneparken van twee hectare of groter, niet meer kunnen worden aangesloten. Volgens Enexis is in de afgelopen twee jaar het aanbod van duurzame stroom verdubbeld en verwacht een versnelde groei voor de komende jaren.

Enexis investeert in de provincie Limburg tussen de 300 en 400 miljoen euro om in de komende tien jaar Limburg de netcapaciteit uit te breiden. Voor Limburg betekent dat er vijf nieuwe hoogspanningsstations bijkomen. Naast Ysselsteyn en Bergen komen ze ook in Born, Heer (Maastricht) en Schoonbron (Valkenburg). Bovendien krijgen 28 bestaande stations een extra transformator of schakelinstallatie of wordt zwakkere apparatuur te vervangen. Het kan ook voorkomen dat een bestaande transformator wordt vervangen door een transformator met meer capaciteit. De eerste die daarmee in 2021 aan de beurt zijn naast Venray, de locaties in Born, Lutterade (Geleen), Boschpoort (Maastricht) en Nederweert.

Om de grootste knelpunten aan te kunnen bouwt Enexis samen met landelijk netbeheerder TenneT de genoemde vijf nieuwe hoogspanningsstations.

Station Ysselsteyn in 2030 klaar, Keizersveld in 2021

De termijnen die nu worden aangegeven zijn niet in beton gegoten, laat Enexis weten. 'Hoe de energievoorziening er in de toekomst uit gaat zien, is onzeker. Er is een integrale visie nodig op het energiesysteem van de toekomst om de juiste investeringsbeslissingen te nemen. Ons Investeringsplan tot 2030 ligt dan ook niet vast, maar wordt tweejaarlijks aangepast aan de laatste inzichten, waaronder informatie uit de Regionale Energie Strategieën RES).' Voor gemeenten is het daarom zaak om vaart te maken met het aangeven waar het definitief zeker is dat er zonne- of windparken worden gebouwd. Noordelijk van Venray, in Brabant, komen eveneens nieuwe hoogspanningstations in Cuijk en Haps. De verwachting is daar dat in 2025 de nieuwe stations in bedrijf komen. Ook wordt het bestaande station in Haps uitgebreid.