Afbeelding
Foto: Eigen foto

Arthur Japin bij Literair Café Venray en BiblioNU

Venray | Op zondag 4 oktober was het zover, de eerste schrijversbijeenkomst van Literair Café Venray in het nieuwe literaire seizoen. Wel, vanwege de beprekende coronamaatregelen, niet in het Theehuis van het Odapark, maar in de bibliotheek aan de Merseloseweg in Venray. En, vanwege de nieuwste coronamaatregelen, mochten hierbij slechts dertig literatuurliefhebbers, toehoorder toegelaten worden.


Te gast was die zondagmorgen Arthur Japin, die geïnterviewd werd door Victor Elfring, over diens laatste roman Mrs. Degas. Om deze bijeenkomst doorgang te kunnen laten vinden, waren er tal van aanpassingen, voorzieningen en voorzorgsmaatregelen nodig. Iedereen diende bij binnenkomst zijn handen te desinfecteren en altijd een mondkapje dragen. Er waren vaste looproutes naar de zitplaatsen, die op anderhalve meter van elkaar staan. Er waren geen pauze en geen garderobe. Na afloop ging iedereen weer via vaste looproutes naar buiten. Natuurlijk gold altijd en overal het aanhouden van de anderhalvemeterregel. Overigens droegen ook Arthur Japin en Victor Elfring tijdens deze lezing een mondkapje. Dit leverde onder meer door het gebruik van de microfoons voor de toehoorders geen noemenswaardige problemen qua verstaanbaarheid op.

Zowel Literair Café Venray als BiblioNu is er, na de ervaringen van 4 oktober, van overtuigd dat het mogelijk is om samen op een voor iedereen veilige wijze verdere schrijversbijeenkomsten in de bibliotheek te organiseren. Beide gaan er dan ook vooralsnog van uit, dat de volgende schrijversbijeenkomst op zondag 8 november met en van Myrthe van Doornik weer in de bibliotheek zal plaatsvinden. ‘Dat er naar het er nu uitziet, ook hiervoor slechts 30 toehoorders een plaats kan worden aangeboden, zal (voorlopig) voor iedere literatuurliefhebber onder ons een trieste en teleurstellendste beperking blijven', meldt het bestuur van Literair Café Venray.

Foto: Marga Bakker, BiblioNu.