Amazone Gerdine Frens trotseert met haar paard H'Indy een van de hindernissen.
Amazone Gerdine Frens trotseert met haar paard H'Indy een van de hindernissen. Foto: Antoon Jeuken

Video: Nog één keer eventing

Ysselsteyn | De eventingwedstrijden van SWG Ysselsteyn vonden afgelopen weekeinde plaats op een grasveld tussen de Konijnenweg en Ontginningsweg in Ysselsteyn. Honderden ruiters kwamen met hun pony's en paarden in actie op drie onderdelen van de paardensport. Om alles in goede banen te leiden, nam de organisatie verschillende maatregelen.


"We hebben het complete terrein coronaproof ingericht", vertelt Daphne Lenkens namens de organisatie. "Zo hebben we looproutes aangebracht en op bankjes geven we duidelijk aan waar mensen kunnen zitten en waar niet. Er zijn geen toeschouwers welkom, dus het is wel minder druk dan normaal."

Eventing bestaat uit drie onderdelen. De ruiters en amazones beginnen met dressuur en dat wordt gevolgd door springen en als afsluiter staat de cross op het programma. "Dat laatste onderdeel is natuurlijk het spectaculairst. De combinaties rennen door het bos en daar nemen ze verschillende hindernissen. Er liggen bijvoorbeeld boomstronken over het parcours en er is een waterbak. Dit onderdeel is niet voor iedereen weggelegd."


De voorbereidingen op het grote paardensportevenement begonnen al in het begin van het jaar. "Toen duidelijk was dat het coronavirus in ons land rondwaarde, hebben we dat direct meegenomen in de voorbereidingen. Ook besloten we al snel om het evenement toch te organiseren en de ontwikkelingen van het virus goed in de gaten te houden."

Op het laatste moment had de organisatie nog te maken met beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Toen de maatregelen werden aangescherpt, zijn we in gesprek gegaan met de gemeente. Uiteindelijk hebben we goedkeuring gekregen en ik denk dat we er een mooie en veilige wedstrijd van hebben gemaakt. Wij als organisatie dragen de gehele dag mondkapjes, want we willen toch het juiste signaal afgeven. Gelukkig hebben we de combinaties dit jaar toch nog een wedstrijd kunnen bieden."

Afbeelding