Van maalderij Nijsen tot Nijsen Granico, foto 1946.  Links het woonhuis en boerderij van de Handrie Reintjes.
Van maalderij Nijsen tot Nijsen Granico, foto 1946. Links het woonhuis en boerderij van de Handrie Reintjes. Foto: Werkgroep Oude Foto RooyNet.

Nijsen Granico

Veulen | We gaan 166 jaar terug in de tijd, het jaar 1854. Peter Nijsen werd in dat jaar molenaar-pachter van de watervluchtmolen van Leeuwen (gemeente Maasniel). Een molen, aangedreven door wind en water. Het was de laatste koren- en oliemolen in zijn soort en in eigendom van de echtgenote van Peter. Het echtpaar Nijsen overleed en de boedel werd in 1897 verdeeld onder de vier kinderen. In 1898 kochten de broers Andries en Sjang de andere familieleden uit.


Jacobus Johannes Nijsen, zoon van Andries Nijsen en Wilhelmina Gertrudis Peters, werd op 15 januari 1903 in Leeuwen geboren. Hij trouwde op 14 oktober 1938 in Neeritter met Maria Elisabeth Hubertina Coolen. Vanaf oktober van dat jaar woonden ze in Veulen. In datzelfde jaar kocht Jacques de maalmolen van Jeu Derkx van de Rosmolen in Oostrum voor ƒ 11.500. In die tijd werd graan gemalen dat door de boeren met paard en kar was gebracht. Het gemalen graan werd in zakken gedaan en ging weer terug op de kar. Rond 1950 kwam de eerste mengketel, waarmee meel gemengd kon worden tot diervoeder. In 1955 kwamen er twee snelmengers en werden de maalstenen vervangen door een 40 pk hamermolen. De hamermolen was afkomstig van Van Aarsen molenbouwers uit Panheel. In 1959 werd een betonnen grondstoffensilo gebouwd. In datzelfde jaar werd de eerste vrachtwagen gekocht bij Van Haren in Venray. In 1962 kwam ook zoon Pierre in het bedrijf. In die tijd haalde Jacques, of zijn dochter Mien, per fiets elke twee weken de bestelling bij de boeren op. Het bulken van mengvoeders deed zijn intrede. In 1970 werd de gereedproductsilo van 200 ton met weegbrug gebouwd. De omzet was gestegen naar circa 80 ton en er werkten vijf mensen. In 1973 werd de korreltafelpers van 40 pk geïnstalleerd. In 1973 nam Pierre het bedrijf van zijn vader over.

Het bedrijf groeide door en er werd in 1976 een grondstofsilo van 600 ton gebouwd. In 1981 werd een nieuwe maalmenglijn en twee korrelpersen van 150 pk gebouwd. Ook werd de gereedproductsilo en weegbrug vervangen. Er werkten dan 16 mensen bij Nijsen. Een jaar later werd een betonnen sleufsilo voor 1500 ton korrelmais gebouwd. Vier jaar later werd de grondstoffenhal op de sleufsilo gebouwd. In dat zelfde jaar werden twaalf componentensilo's geplaatst. Op 30 juni 1986 kwam Jacques Nijsen te overlijden. In 1989 werd Granico Stein overgenomen en steeg de omzet naar 1600 ton per week en werkten er veertig medewerkers. Op 23 juni 1995 overleed moeder Nijsen-Coolen. Het bedrijf Nijsen Granico wordt nu gerund door de derde generatie Nijsen en werken er 110 mensen. Pierre is nog dagelijks op het bedrijf te vinden. Foto is genomen in 1946 aan de Veulenseweg in Veulen. Links het woonhuis en boerderij van de Handrie Reintjes.


Bron: Stichting Veulens Historie Herleeft, collectie Pierre Nijssen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.