GLV wijst gemeente weer op akkoord

VENRAY | Gezond Leefmilieu Venray (GLV) vraagt het gemeentebestuur waarom Venray nog altijd niet het landelijke Schone Lucht Akkoord heeft ondertekend. Begin dit jaar trok GLV hierover ook al bij college en gemeenteraad aan de bel.


Met het Schone Lucht Akkoord biedt de Rijksoverheid financiële middelen en andere ondersteuning om daadwerkelijk de luchtkwaliteit te verbeteren. En dat moet Venray toch aanspreken, stelt GLV-secretaris Mia Wegh in de brief. Venray maakt immers deel uit van de Gezondste Regio.


Inmiddels blijken Leudal, Nederweert en Horst aan de Maas het Schone Lucht Akkoord al wel te hebben getekend. "De luchtkwaliteit is in Venray minstens zo’n groot probleem als in deze gemeenten", stelt Wegh. "De gezondheid van de inwoners van Venray achten wij net zo belangrijk als die van de mensen in Horst, Nederweert en Leudal. Inderdaad, het Schone Lucht Akkoord leidt ook tot bepaalde verplichtingen. Maar het is de hoogste tijd om tot daden over te gaan. En niet alleen schermen met mooie woorden en onderzoeken."


GLV vraagt het college hierin zijn verantwoordelijkheid te nemen 'en en niet te blijven hangen in het verleden waarin het milieu ondergeschikt was aan andere belangen.'

In januari van dit jaar ondertekenden tijdens de eerste ronde 9 provincies en 37 gemeenten het akkoord. De provincie Limburg en Venray waren daar niet bij. Op 8 juli was er een tweede ronde. Daarvan maakten de provincie Groningen en de gemeenten Almere, Assen, Eindhoven, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Nieuwegein, Maastricht, Rijswijk, Sint Anthonis, Uden en Waalwijk gebruik, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De handtekeningen van Limburg en Venray ontbreken nog. Maar aansluiten kan nog altijd. Dit najaar wordt duidelijk hoe de uitwerking en uitvoering van het Schone Lucht Akkoord ter hand wordt genomen. Ondertekenaars van het akkoord committeren zich automatisch aan de uitvoering van de afspraken.