Vervolg voorpagina

'Bij een stemming over de HAP zijn de Venrayse huisartsen natuurlijk kansloos'

Venray | "Er wordt al maanden over sluiting van de HAP in Venray gesproken", weet De Schryver. "Het leeuwendeel van de huisartsen van Cohesie zit in Venlo."

Die hebben volgens de Venraynaar weinig zin om diensten te draaien op de huisartsenpost in Venray. "Andersom is het natuurlijk ook zo. Maar zo'n 80 procent van de cohesie-artsen zit in Venlo. Die zijn dus ruimschoots in de meerderheid. Als het op een stemming aankomt is Venray natuurlijk kansloos. De huisartsenpost in Venlo die bij ziekenhuis VieCuri is ondergebracht, is ook veel drukker dan in Venray. Verdergaan met één post kost minder, artsen hoeven minder diensten te draaien en Cohesie zegt dat er daardoor meer tijd overblijft voor het verlenen van zorg. En zorgverzekeraars zullen er ook blij mee zijn."


Op dit moment is de afspraak dat alle coronapatiënten naar de post in Venray worden gestuurd. "Hiermee neem je ook al een voorschot op sluiting van de post. Want is de coronacrisis voorbij en de patiëntenstroom naar Venray zakt in, dan is het natuurlijk nog makkelijker om de boel hier te sluiten."

De Schryver stelt voor dat Venray samen gaat werken met de huisartsenpost in Boxmeer, die is ondergebracht in het Pantein Maasziekenhuis.

Bekend is dat veel Venraynaren al de voorkeur geven aan het Boxmeerse ziekenhuis, boven Venlo. De VVD heeft burgemeester en wethouders van Venray inmiddels vragen gesteld over de plannen van Cohesie.

Raadslid Harrie van Oosterhout wil weten of het college op de hoogte is van de voorgenomen sluiting en wat B en W ertegen willen ondernemen. De VVD is er duidelijk over. 'Deze zorgvoorziening in Venray is een essentiële. Het college moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat dit zomaar verdwijnt uit de gemeente'.


Cohesie kan niet aangeven wanneer het besluit over sluiting van de HAP in Venray valt. "In de volgende algemene ledenvergadering spreken de leden zich uit over de aanbevelingen die uit het onderzoek komen", laat een Cohesie-woordvoerder weten. "Hieruit zal dan een voorlopig besluit volgen van de Raad van Bestuur. Dat besluit kan pas definitief worden als dat met alle betrokken partijen is afgestemd. Er zal daarom nog enige tijd overheen gaan voordat een definitief besluit gemaakt wordt. Ligt er een besluit dan worden de patiënten, ketenpartners en de media daarover geïnformeerd."