Vervolg pagina 6

Gemeenteraad maakt keuze voor analyse van De Peel

Venray | De gemeenteraad en het college van Venray belegden dinsdag 8 september een besloten bijeenkomst over een maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA) aangaande de eventuele heropening van vliegveld De Peel. Tevens kwam een kosteneffectanalyse (KEA) aan de orde. Elisabeth Ruijgrok, omgevingseconoom bij bureau Witteveen en Bos, gaf tijdens de bijeenkomst informatie over een MKBA en KEA. Ze adviseerde Venray voor een KEA te gaan, in tegenstelling tot econoom Walter Manshanden (zie pagina 6). De gemeente Venray geeft tekst en uitleg hierover en over het vervolgtraject. Defensie wil De Peel in 2014 heropenen.


Waarom is voor een KEA gekozen en wordt afgezien van een MKBA?

'Deze keuze is nog niet gemaakt. Voorafgaand aan het maken van een keuze over de inzet van een instrument om argumenten te verzamelen om in te zetten tegen de voorgenomen hernieuwde ingebruikname van de militaire vliegbasis de Peel heeft de gemeenteraad van Venray ervoor gekozen zich hierover te laten adviseren. Op 8 september heeft een specialist op het gebied van MKBA’s de gemeenteraad hierover geadviseerd. Binnenkort wordt dit advies van deze specialist besproken in het Presidium. Daarna maakt de gemeenteraad een keuze of een bepaalde methode en zo ja welke wordt ingezet voor het verzamelen van argumenten tegen de voorgenomen hernieuwde ingebruikname van de militaire vliegbasis De Peel. De specialist stelt dat een MKBA niet het geschikte instrument hiervoor is. Dit omdat erg waarschijnlijk is dat de uitkomst van de MKBA zal zijn dat de hernieuwde ingebruikname van de vliegbasis, zeker vanuit een nationaal perspectief, meer oplevert aan maatschappelijke baten dan aan maatschappelijke kosten. Dit komt omdat zaken als nationale veiligheid en het voorkomen van oorlog een zeer grote maatschappelijke baat zullen opleveren waar aan de kostenkant moeilijk iets met evenveel gewicht tegenover kan worden gezet'.


Hoe wordt onderzoek verricht naar nut en noodzaak van een KEA voor De Peel?

'De systematiek van een KEA is, volgens het advies van de specialist, het inzichtelijk maken van alle kosten die voortkomen uit een bepaald initiatief. In dit geval dus de voorgenomen hernieuwde ingebruikname van die vliegbasis. Zonder hier te willen suggereren welke effecten als gevolg van het initiatief van het Ministerie van Defensie zullen gaan optreden en dus in een KEA moeten worden opgenomen, moet worden gedacht aan de kosten van effecten als isolatie van panden, bedrijfsbeëindiging, verminderde kwaliteit van leven, daling van vastgoedwaarde, verminderde luchtkwaliteit, etc. Voor al deze effecten bestaat in de wetenschap consensus over de bedragen die hiermee gemoeid zijn. De optelsom van al deze bedragen is de uitkomst van de KEA. Door het inzichtelijk maken van alle kosten die voortkomen uit een bepaald initiatief is het mogelijk om druk uit te oefenen op de initiatiefnemer om hier iets mee te doen'.


Wat is de rol van het college in dit onderzoek, wat de rol van de gemeenteraad?

'Indien in de vergadering van het Presidium die binnenkort plaatsvindt inderdaad wordt gekozen het advies van de specialist op te volgen kan de gemeente Venray, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten in de omgeving van de vliegbasis, ervoor kiezen om er bij het Ministerie van Defensie op aan te dringen een KEA (of MKBA) te laten uitvoeren. Ook zou de gemeenteraad ervoor kunnen kiezen zelf, eveneens al dan niet in samenwerking met andere gemeenten in de omgeving van de vliegbasis, opdrachtgever te zijn voor het uitvoeren van een KEA (of MKBA)'.


Volgens econoom Walter Manshanden is het grote verschil tussen een MKBA en een KEA dat een MKBA wordt verricht voordat De Peel opengaat, een KEA wordt gedaan als al duidelijk is dat De Peel gereactiveerd wordt. Onderschrijft het college dit verschil en gaat het college er derhalve al vanuit dat aan heropening van De Peel niet valt te ontkomen?

'Het geschetste onderscheid tussen KEA en MKBA is niet juist. Een KEA kan eveneens worden uitgevoerd voordat het besluit de vliegbasis hernieuwd in gebruik te nemen is genomen door het Ministerie van Defensie. Sterker nog, de hoogte van de uitkomst van de KEA (en de druk op het Ministerie van Defensie om daar iets mee te doen) zou effect kunnen hebben op de besluitvorming in het kabinet over de hernieuwde ingebruikname van de vliegbasis De Peel'.


Is het college hierover al in contact met omliggende gemeenten?

'Jazeker, zowel bestuurlijk als ambtelijk zijn er regelmatig contacten. Ook heeft, separaat van de COVM vergaderingen waar betreffende portefeuillehouders van de gemeenten in de omgeving van de basis (meestal de burgemeester) elkaar treffen, overleg plaatsgevonden tussen deze portefeuillehouders. Afhankelijk van het aanstaande besluit van het presidium van de gemeente Venray naar aanleiding van het advies van de MKBA-specialiste zoals uitgebracht, zal er opnieuw overleg plaatsvinden tussen de regiobestuurders over dit onderwerp'.


Veel inwoners van Venray geven aan verstoken te blijven van info over De Peel. Hoe lost de gemeente dit op?

'Alle nu beschikbare informatie over de militaire vliegbasis is te vinden op de pagina van de gemeente Venray. Google op bijvoorbeeld Venray Vliegbasis en het eerste zoekresultaat is https://www.venray.nl/reactivering-vliegbasis-de-peel. Hier is alle beschikbare informatie te vinden voor alle inwoners. Zodra het presidium zich heeft uitgesproken over het advies van de specialist wordt dit ook gedeeld met de inwoners van Venray'.