Guido van Dijck (links) reikte vrijdagochtend in de PLUS de eerste verzamelalbums uit.
Guido van Dijck (links) reikte vrijdagochtend in de PLUS de eerste verzamelalbums uit. Foto: Antoon Jeuken

288 stickers historie bij de PLUS

Venray | Klanten van PLUS Guido van Dijck kunnen sinds afgelopen zondag sparen voor historische stickers van Venray. In totaal zijn er 288 verschillende plaatjes die in een verzamelalbum geplakt kunnen worden. In een groot deel van Venray zijn de albums al huis aan huis verspreid. "Iedereen die nog geen album heeft, kan een exemplaar kosteloos in de winkel ophalen", vertelt supermarktondernemer Guido van Dijck enthousiast over de actie.


Van Dijck is het wel gewend om acties op te zetten. Zo ontwikkelde hij het Venrayse monopolyspel, konden mensen sparen voor clubartikelen en waren er historische deurmatten. Toch is deze actie wel speciaal. "Er zit ontzettend veel tijd in. We hebben veel ondersteuning gehad van May Volleberg en Jan Strijbos. Zij hebben onder meer voor de foto's gezorgd en de historische achtergrond. Hun parate kennis over de geschiedenis van Venray is echt ongekend. Zonder hen was dit album niet mogelijk geweest."

Verdwenen winkels. Het is de kop van het favoriete hoofdstuk van Van Dijck in het stickeralbum. "Het klinkt een beetje gek, maar wij zijn natuurlijk een familiebedrijf in de supermarktwereld. Ik ben de vierde generatie en alle generaties komen terug. Dat levert bijzondere plaatjes op. We zijn ontzettend trots op het eindresultaat van deze actie."

De eerste gevulde exemplaren werden vrijdagochtend door Van Dijck overhandigd aan burgemeester Luc Winants, wethouder Anne Thielen en de vrijwilligers Volleberg en Strijbos. De reacties op het werk waren lovend. "Het is echt een heel bijzonder boek. Ik vind het prachtig om al een exemplaar in handen te hebben", zei Winants opgetogen. "Met zo'n spaaractie krijg ik het nostalgische gevoel van vroeger toen ik voetbalplaatjes spaarde. Ook het ruilen van dubbele stickers vond ik vroeger prachtig. Ik leer met deze actie Venray ook op een andere manier kennen, zoals ik het als nieuwe burgemeester nog niet ken."

Ook wethouder Thielen was verguld met het stickeralbum. "Het is zo'n mooi boek. Het is geweldig vormgegeven. Ik ben getogen in Venray en het is bijzonder om te zien hoe Venray er in het verleden uitzag."


De spaaractie duurt op dit moment van zondag 4 oktober tot en met zaterdag 28 november, maar Van Dijck onderzoekt al of hij de actie kan verlengen. "Mensen krijgen bij tien euro aan boodschappen een pakje met vier stickers. Er zijn 288 verschillende, dus misschien wordt het wat krap om het boek compleet te krijgen. Wellicht kunnen we de actie verlengen. We gaan bekijken of we met de huidige regels een ruilmiddag kunnen organiseren."

May Vollenberg en Jan Strijbos speelden sleutelrol
Afbeelding