Heemkunde-voorzitter Jan Strijbos zet de website online.
Heemkunde-voorzitter Jan Strijbos zet de website online. Foto: Archief heemkunde Castenray

Eigen site heemkundestichting

Castenray | Om nog meer zichtbaar te worden op het wereldwijde web heeft Stichting Heemkundig Genootschap Castenray sinds deze week een eigen website met als domeinnaam www.heemkunde-castenray.nl. De Castenrayse heemkundestichting is al deelnemer bij de Venrayse geschiedeniswebsite RooyNet, maar is nu met een eigen website gemakkelijker te vinden.


"Een eigen website stelt ons in staat nog meer de aandacht gericht te krijgen op de activiteiten van onze stichting. Het is min of meer ons uithangbord, ons visitekaartje, dat we graag bij zoveel mogelijk mensen willen afleveren. Bezoekers van onze website worden voorzien van de meest relevante informatie van onze stichting. Daarnaast is onze stichting door de belastingdienst aangemerkt als 'algemeen nut beogende instelling', waaraan ook een aantal verplichtingen zijn gesteld. Zo moeten op de website naast algemene gegevens onder meer een beleidsplan, een activiteitenoverzicht en een financiële verantwoording worden aangegeven. Dat kan allemaal op onze eigen site", aldus heemkundevoorzitter Jan Strijbos enthousiast over de nieuwe website van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray.


Beperkt

Omdat de capaciteit van de eigen site beperkt is – of je moet genoeg geld hebben om uit te breiden – is een link naar RooyNet gemaakt. Daar zijn van Castenray ruim 8400 oude foto's met beschrijving te bekijken. Deze zijn overzichtelijk ingedeeld in rubrieken, zodat gemakkelijk gezocht kan worden naar bijvoorbeeld familiefoto's. Ook kan de RooyNet-bezoeker filmpjes bekijken van onder andere de herbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog, twee bijzondere doopsels in 1947 en de kleuterschool in 1952. Maar ook een filmpje van Thei mit d'n trekbuul, Thei Büddiger, de Castenrayse dorpstroubadour is te zien. Op het filmpje is Thei te horen en te zien tijdens een Ald Mèrselse Dag. Van Thei zijn overigens ook ruim twintig geluidsbestanden met liedjes en voordrachten te beluisteren op RooyNet.

Wandelroutes in de Castenrayse Vennen en langs de Lollebeek


Fris gezicht

Website is uithangbord van heemkundekring

De eigen website van de heemkundestichting oogt modern met op de homepagina een carrousel van een aantal oude foto's en een reeks overzichtelijke knoppen om naar een bepaald onderwerp te gaan. Verder staat op de pagina een beknopte weergave van de geschiedenis van Castenray.


Toerisme

Onder de knop 'Toerisme' is te zien wat Castenray zoal te bieden heeft voor mensen die rust, natuur en historie zoeken. Er zijn mooie wandelroutes in de Castenrayse Vennen en langs de meanderende Lollebeek naar de Diepeling. Ook in de Castenrayse Bergen ligt een netwerk van paden. Verder telt Castenray in de buurtschap Klein Oirlo twee campings. Kortom er is heel wat informatie te vinden op de heemkundewebsite. Meer informatie is dus te vinden op de website www.heemkunde-castenray.nl.

Afbeelding