Proces tegen verdachte verkrachting opnieuw vertraagd

Den Bosch- Oostrum | Tot groot verdriet van het slachtoffer stelde het gerechtshof in Den Bosch vorige week het proces tegen verkrachtingsverdachte en tbs’er Henk van der V. opnieuw uit. De vrouw had maandenlang toegeleefd naar de start van het proces, maar moest nu geëmotioneerd toekijken hoe de advocate van de 37-jarige Van der V. het hof met succes verzocht om de zaak opnieuw aan te houden.


Door Geert van der Star


Het toen 21-jarige slachtoffer fietste op 9 december 2016 van haar werk in Venray naar huis. Ze vertelde later dat ze ter hoogte van Oostrum merkte dat er een man achter haar aan fietste. Hij zou tegen haar hebben gezegd dat ‘het een overval was’. Haar zou niets gebeuren, als ze zich stil zou houden. De man dwong haar een straatje in, rechts na het viaduct. Daar zou ze zijn verkracht.


De rechtbank in Roermond veroordeelde Van der V. tot een celstraf op van drie jaar en opnieuw tbs met dwangverpleging. De man zou de verkrachting hebben gepleegd tijdens een proefverlof. De verdachte beweerde zelf dat het initiatief voor het seksuele contact bij de vrouw lag. Hij legde zijn verklaring af, nádat hij het dossier had gelezen.

Zijn advocate probeert al maandenlang het Hof te overtuigen van de noodzaak om het slachtoffer zelf als getuige te verhoren. Keer op keer strandden haar verzoeken. Meteen bij de start van het inhoudelijke proces deed advocate achter gesloten deuren een ultieme poging: wederom zonder succes. Een verhoor zou ‘schadelijk’ zijn voor het slachtoffer.

Het gerechtshof vond wel dat Van der V. recht had op ‘compensatie’. Daarom mocht de advocate bij de start van het proces meteen een psycholoog verhoren, die de betrouwbaarheid van de verklaring van het slachtoffer onder de loep had genomen. Kon de verklaring van het slachtoffer niet van tevoren zijn verzonnen? De deskundige hield vol dat het slachtoffer betrouwbaar was.

De advocate stelde dat ze pas haar eigen ‘pleidooi’ kon uitwerken, als haar verhoor met de psycholoog woordelijk was uitgetypt. Daarvoor was niet genoeg tijd, waardoor het hof, ondanks protesten van het Openbaar Ministerie, de zaak uitstelde.