Opnames van Zuipkeet in de Grote Kerk in Venray.
Opnames van Zuipkeet in de Grote Kerk in Venray. Foto: Bjorn Frins

Start opnames Zuipkeet

VENRAY | De Toneelgroep Maastricht gaat in samenwerking met Pupkin Film BV voor BNN/VARA een webserie maken die zich afspeelt in Venray. Zuipkeet heet de serie die in het voorjaar van 2021 wordt uitgezonden via het YouTubekanaal van NPO 3. De opnames in Venray zijn vorige week gestart.


De serie die dus alleen via internet is te zien, wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Venray. Beide partijen subsidiëren het project voor 25.000 euro. Vanwege de titel van de serie, Zuipkeet, kan het zijn dat het publiek Venray daarmee gaat identificeren. De gemeente Venray is zich daarvan bewust. Daarom is de makers van Zuipkeet nadrukkelijk gevraagd een genuanceerd beeld van Venray te schetsen. Of ze zich daaraan gaan houden, dat wordt komend voorjaar duidelijk als de tiendelige serie, van elk tien minuten, op YouTube verschijnt. Zuipkeet gaat over een vriendengroep in Venray die uiteengedreven wordt door een groot geheim.

De cast bestaat voor een groot deel uit jonge talentvolle Limburgse acteurs. De regie is in handen van Servé Hermans en Michel Sluysmans, artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht. Zuipkeet begint met de dood verklaarde Heinse, waarvoor vijf jaar na zijn mysterieuze verdwijning in zijn oude woonplaats in Venray een dienst voor hem wordt gehouden. De nu twintigjarige Sanne zit op de filmacademie wanneer zij terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp om afscheid te nemen van jeugdvriend Heinse. Ze besluit een afstudeerfilm te maken over de impact van deze tragedie op de hechte gemeenschap en haar vriendengroep van toen. Sinds de verdwijning is de ooit zo sterke vriendengroep uiteengevallen.

Terwijl ze de banden met haar oude vrienden weer aanhaalt en een bezoek brengt aan hun vertrouwde zuipkeet, probeert Sanne te achterhalen wat er precies met Heinse gebeurd is. Is hij werkelijk verdronken in De Peel, het moerasgebied niet ver van het dorp, waar hij voor het laatst gezien is? Tegen de zin van haar ouders duikt Sanne steeds dieper het verleden in en komen dingen aan het licht die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven. De spannende serie wordt gefilmd door de lens van Sanne. Via haar camera en uit beelden van vroegere tapes ontrafelt zich het mysterie van Heinses verdwijning. Een film die bedoeld is als eerbetoon voor Heinse, verandert langzaam in een spannende zoektocht naar een ontluisterende waarheid.

Anne Thielen, wethouder Cultuur van de gemeente Venray, is heel benieuwd naar de serie: “Dit soort culturele initiatieven geven we in Venray graag de ruimte. Mooi ook dat het eigen talent uit Limburg het prachtige groene Venray als decor gaat gebruiken.”

Venray werkt graag mee aan de serie omdat problematieken aan de orde worden gesteld waar Venray ook mee te maken heeft, zoals drank- en drugsmisbruik, ontvolking, armoede en ondermijning. "Maar Venray is meer dan dat", stelt het college in het besluit om 25.000 euro bij te dragen. "We hebben dan ook als voorwaarde aan de subsidie verbonden dat Venray als decor van deze thriller genuanceerd in beeld komt."

Venray draagt 25.000 euro bij en vraagt om 'genuanceerd beeld'

Op een aantal herkenbare en kenmerkende plekken in Venray zoals het politiebureau, het Annaterrein en in de Peel zal gefilmd worden. Op de draaidagen zullen op filmlocaties voorzieningen moeten worden getroffen. De gemeente Venray zal op die momenten waar nodig facilitaire steun bieden.

Afbeelding