Volharding-speler Rens van Lanen (links) voor een bijna lege tribune in duel met een speler van Emplina Foto: Toon Gerrits

Volharding onderuit

VIERLINGSBEEK – In een onheilspellende ambiance verloor Volharding zondagmiddag in eigen huis van koploper Emplina uit Empel met 1-3. Een gelijkspel had de verhoudingen in het veld beter weergegeven.

Door de afgelopen maandag aangescherpte coronamaatregelen waren er nergens toeschouwers welkom bij voetbalwedstrijden. Zo ook zondag op sportpark Soetendaal. Toch keken uiteindelijk ruim 250 mensen vanaf een afstand toe, want Volharding had gezorgd voor een livestream via YouTube. Veel hebben die digitale kijkers uiteindelijk niet gezien.

Vooral de eerste helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Zowel Volharding als Emplina slaagde er niet in om ook maar één bal tussen de palen te krijgen. De keepers Roel van Rens en Tom Stupers hadden welhaast een snipperdag.

Tien minuten na rust ontbrandde de wedstrijd alsnog. Een terugspeelbal van Tom Kessels werd als bewust uitgelegd door scheidsrechter Roy Stroot uit Middelbeers, waardoor de gasten een indirecte vrije trap binnen het strafschopgebied mochten nemen. Bas de Boer schoot de bal kiezelhard door de niet al te stabiele Volharding-muur heen: 0-1. Na een uur spelen moest Tim Martens bij de thuisclub wijken voor Melvin de Klijn, waardoor Volharding eindelijk wat meer aan het voetballen kwam en ook gevaarlijk werd. Niet voordat Bas Mol namens de gasten de vuisten van Roel van Rens nog een keer getest had. In de 68e minuut was Melvin de Klijn dicht bij de gelijkmaker, maar hij vond Stupers op zijn weg. Zes minuten later leidde een ongelukkige handsbal van Emplina tot een strafschop. Aanvoerder Vincent Buijssen ontfermde zich over die klus en schoot feilloos raak: 1-1. Weer vier minuten later leek Volharding zelfs op voorsprong te komen. Wederom verscheen Melvin de Klijn vrij voor het Emplina-doel. Hij dacht al te scoren, maar op werkelijk miraculeuze wijze caramboleerde de bal via Stupers’ benen over het doel. De aansluitende hoekschop -de eerste en enige van de hele wedstrijd voor beide ploegen- zette vervolgens de hele wedstrijd op zijn kop. Vincent Buijssen nam de corner en kwam daarna direct weer in balbezit. Vervolgens controleerde de captain de bal tot tweemaal toe niet goed richting middenlijn.

Daarna was Buijssen te laat met herstelwerk, waardoor hij zijn collega aanvoerder Martijn van Helvoort hard onderuit haalde. Leidsman Stroot floot gelijk af en toonde Buijssen de rode kaart. De arbiter had wellicht beter even kunnen wachten met fluiten, want Emplina had vrije doortocht naar de goal. Het bleek echter uitstel van executie voor Volharding. Met een man minder leek een gelijkspel nu het maximaal haalbare, maar zelfs dat mocht voor de gastheren uiteindelijk niet zo zijn. Vier minuten voor tijd liet Roel van Rens een op het oog vrij eenvoudige vangbal los, waarna hij een tegenstander naar beneden trok. Wederom een strafschop zo oordeelde Stroot, ditmaal voor Emplina. Martijn van Helvoort voltrok het vonnis: 1-2. In de blessuretijd strooide Emplina-invaller Lenny Meerbach nog wat extra zout in de Vierlingsbeekse wonden door de eindstand op 1-3 te bepalen. Daardoor blijft Emplina de foutloze koploper in de tweede klasse F. Volharding staat negende in een na drie wedstrijddagen al compleet scheve stand als gevolg van de coronaperikelen.

Volharding – Emplina: 1-3 (0-0). Doelpunt Volharding: Vincent Buijssen (penalty).