Rundveebedrijf breidt bij Loobeek uit naar 500 koeien

MERSELO | De Maatschap Loonen aan de Boterpot in Merselo breidt haar rundveebedrijf uit naar zo'n vijfhonderd dieren. In vergelijking met de huidige situatie komen er 81 melkkoeien bij en 86 stuks jongvee. Een aanpassing van het bestemmingsplan is daartoe noodzakelijk.


Door Henk Baltussen


Volgens de gemeente Venray omvat de vergunningaanvraag de bouw van een ligboxenstal en het aanleggen van een sleufsilo. Deze sleufsilo ligt gedeeltelijk buiten het bouwvlak, wat volgens het bestemmingsplan in beginsel niet is toegestaan.. Met een zogenaamde binnenplanse vrijstellingsprocedure kan medewerking worden verleend aan wijziging van het bestemmingsplan. Er kunnen geen zienswijzen of bezwaarschriften tegen de uitbreidingsplannen worden ingediend. 'Het bericht is een kennisgeving dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd en in behandeling is genomen', aldus een woordvoerder van de gemeente Venray. 'De aanvraag wordt op het ogenblik beoordeeld. Het kan zijn dat de aanvraag aanpassingen behoeft. Na de volledige beoordeling zal het ontwerpbesluit ter inzage worden gelegd, waarbij dan wel indienen van zienswijzen mogelijk is'.

Vanwege de uitbreiding wordt een bosje in de buurt van het rundveebedrijf aan de Boterpot gekapt. 'Dat bosje is onderdeel van de herinrichting van het Loobeekdal', laat de gemeentewoordvoerder weten. 'De compensatie van het te kappen bosje is al geland in de aanleg van bossen in het dal van de Loobeek'. Tevens is een vergunning Wet natuurbescherming nodig voor activiteiten die nadelige effecten hebben op Natura2000-gebieden of verschillende plant- en diersoorten.


Of dat voor de uitbreidingsplannen van het bedrijf aan de Boterpot geldt, wordt nader beoordeeld. Bij die beoordeling is ook in begrepen de (extra) emissie van stikstof die de uitbreiding met zich mee kan brengen.