De presentatie van de Stinger-raketten op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
De presentatie van de Stinger-raketten op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Foto: Ministerie van Defensie

Banengroei op kazerne

Vredepeel | Op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel komen een kleine vijftig nieuwe banen. Dat heeft alles te maken met de uitbreiding van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) met een zogeheten Stinger-Manpad-peloton. Het DGLC groeit daarmee naar voorlopig zo'n 730 medewerkers. Alle andere eenheden erbij opgeteld gaat de kazerne werk bieden aan bijna negenhonderd, voornamelijk, militairen.


De Nederlandse luchtverdediging heeft per 1 oktober vorige week met het Stinger-Manpad-peloton extra capaciteit erbij gekregen tegen dreiging van gevechtshelikopters en -vliegtuigen. De nieuwe eenheid kan vijandelijke doelwitten uitschakelen met Stinger-raketten die vanaf de schouder worden gelanceerd.

De officiële oprichting van dit zogeheten Stinger-Manpad-peloton vond vorige week donderdag plaats op de thuisbasis van de luchtverdediging in Vredepeel. Het nieuwe Stinger-peloton is voornamelijk bestemd om snel inzetbare eenheden, zoals het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele brigade, goed te kunnen ondersteunen. Ook kunnen deze teams worden ingezet aan boord van schepen. Met het peloton krijgt het DGLC), na jaren van bezuinigingen, weer een nieuwe eenheid onder zijn commando.

Dit nieuwe peloton is noodzakelijk omdat Nederlandse militairen bij hun optreden steeds vaker te maken krijgen met verschillende soorten dreiging vanuit de lucht, zoals onbemande luchtvaartuigen. Om militairen ook in deze omstandigheden te kunnen beschermen, gebruikt het DGLC onder andere de Stinger-raket.

"Het gaat om één peloton dat bestaat uit 48 personen", legt Donny Demmers, woordvoerder van de Vredepeelse kazerne, uit. "Die zijn weer onderverdeeld in drie groepen. Zes mensen zorgen ook voor de verbindingen bij het nieuwe peloton. De nieuw opgerichte eenheid bestaat uit speciaal getrainde teams die snel en flexibel kunnen opereren." Voor het vullen van het peloton wordt personeel vanuit het DGLC ingezet, maar zijn en worden ook nieuwe militairen aangesteld. Dertien nieuwelingen worden deze maand opgeleid voor de nieuwe eenheid in Vredepeel. "Het is niet zo dat we meteen het hele peloton vullen, dan zouden we gaten elders in de organisatie trekken", zegt Demmers.

Defensie start nieuwe opleidingen op Ltg. Bestkazerne

"Er zullen wat ervaren militairen doorschuiven en aangevuld worden met de nieuwe. Militairen rouleren gemiddeld eens per drie jaar van functie, dus er zullen meer wisselingen gaan plaatsvinden. Kortom, langzaam, bij beetje, wordt de eenheid gevuld. De nieuwe militairen voor de eenheid hebben een versneld sollicitatietraject doorlopen."

Normaliter duurt het traject van aanstelling en keuring ongeveer vijf dagen en dat verdeeld over enkele maanden op diverse locaties in Nederland, veelal in Amsterdam. Demmers: "We hebben dat teruggebracht naar één dag, in dit geval in Vredepeel. De militairen worden dus op de kazerne gekeurd en aangesteld, krijgen direct een contract, doorlopen de opleiding op de kazerne en worden er vervolgens te werk gesteld."

Op 19 oktober starten in Vredepeel 32 nieuwe militairen aan verschillende opleidingen, van wie dertien bij het Stinger-Manpad-peloton worden ondergebracht. Tijdens de opleiding worden de militairen op de kazerne gelegerd. "Waar ze daarna gaan wonen, dat is voor iedereen anders", zegt Demmers. "Sommigen zullen misschien verhuizen, anderen reizen dagelijks op en neer. Contracten zijn verschillend van lengte, maar gemiddeld tussen de 6 en 8 jaar. Gedurende hun carrière worden gesprekken gevoerd en wordt voor elke militair afzonderlijk een persoonlijk plan opgesteld."

De Stinger-opleidingen in Vredepeel zijn volgens Demmers een doorlopend proces. "Voorlopig ziet het er wel naar uit dat we hier vacatures hebben, maar het streven is natuurlijk altijd om de organisatie zo goed mogelijk te vullen. Naast Stinger hebben we ook andere wapensystemen waarop mensen kunnen solliciteren."