Het Henseniusplein in Venray, rond 1980.
Het Henseniusplein in Venray, rond 1980. Foto: Werkgroep Oude Foto RooyNet.

Henseniusplein


Venray | Dit is geen hele oude foto van het Henseniusplein, maar van rond 1980. Het straatbeeld is veranderd. Er mogen geen auto's meer rijden, noch parkeren. Het plein is één groot terras geworden. De wekelijkse markt op maandag is er nog steeds.


Het rechter pand heeft heel wat bedrijvigheid en naamgeving gehad. Sinds 1969 is Petit café restaurant de Pepermolen gevestigd aan het Henseniusplein 14-15. Er was een zaaltje beschikbaar voor kleine partijen. De eerste verdieping werd ook als restaurant ingericht. Op 18 november 1987 namen Gerrit en Jopy Reinders het over en heette dit 't Kleine Verschil. In 1994 kreeg het de naam Café Pigs tot 1997. Eind 1999 opende Restaurant Grand Café de Palatijn de deuren, echter in 2003 sloten ze weer. Paul Hulsman en Marco Hendriks gaven het tijdens de kermis van 2004 tijdelijk de naam De Overkant. In september van dat jaar was de verbouwing klaar en werd De Overkant geopend. In 2005 gaven de ondernemers het de naam Plein 14. In 2010 werd het overgenomen door Ankie van der Zanden en Alwin Gulden, achternamen zijn niet bekend. Sinds 2015 is Steaks and More hier gevestigd.

Het volgende pand heeft adres Henseniusplein 13. Van 1973 tot 1997 was dit het kantoor van Dagblad voor Noord-Limburg, afdeling Venray. Venrayse ondernemers brachten hier de advertenties en de verenigingen konden hier hun persberichten inleveren. In 2000 kwam de VVV op deze locatie. Thans heeft Proeflokaal Goesting meer dan 300 verschillende bieren op de kaart staan.
Dan komt het pand van Van Mill, waar herenkleding werd verkocht en gemaakt. Thans zit hier Tikkie Anders.

Het linker pand is na de oorlog gebouwd. Voor het bombardement was dit het befaamde hotel Kemps. Jean Kemps verzorgde tevens de administratie van het aangrenzende van Gend & Loos. Tijdens het bombardement van 12 oktober 1944 werd het befaamde pand van de kaart geveegd. Hierbij lieten niet alleen Jean, Antonia en hun kinderen Harry en Anna het leven, maar ook hun Venrayse dienstbode Truus Tijssen. Sinds 1972 is dit Chinees-Indisch Restaurant Peking.
Op de achtergrond is nog een gedeelte van de bioscoop te zien.


Bron: onbekend. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.