Meer capaciteit coronatesten GGD

Venlo | De GGD Limburg-Noord kan sinds vrijdag 800 coronatesten per dag laten uitvoeren. Daarvoor waren dat er 500. Sinds vrijdag is daar ruimte voor in de laboratoria van Sanquin in Amsterdam.


Projectleider Jaap Wijnands van de GGD Limburg-Noord: "Het aantal besmettingen loopt hard op. Het is dus fijn dat er meer testcapaciteit vrijkomt." Of dat betekent dat de wachtlijsten voor een test korter worden weet ze niet zeker. "We verwachten van wel, maar hoeveel precies is lastig te zeggen. Dat hangt ook af van het aantal mensen dat zich meldt. Als er met de uitbreiding ook steeds meer mensen zich melden, dan hoeft de wachttijd per saldo niet veel korter te worden."

Het vergroten van de testcapaciteit gaat gepaard met een andere werkwijze bij het bron- en contactonderzoek door de GGD Limburg-Noord. De gezondheidsdienst laat sinds vrijdag mensen met corona zelf hun contacten informeren. Tot nu werden familie, vrienden en bekenden van de besmette personen door de GGD in kaart gebracht en werd contact met ze opgenomen. Die taak ligt nu bij de besmette persoon zelf. Op deze manier wordt er noodzakelijke capaciteit vrijgemaakt. Eigenlijk moeten we per dag 18 bron- en contactonderzoeken doen, maar we doen nu al het dubbele. We moeten dus capaciteit vrijmaken."


Contact

Het is niet zo dat er niemand meer wordt gebeld waarmee een besmet persoon contact heeft gehad. Volgens Wijnands gebeurt dat in sommige gevallen nog wel, als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld als de besmette persoon contact heeft gehad met iemand die werkzaam is in de zorg. Het belangrijkste vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Dat wil zeggen afstand houden, drukte vermijden en krijg je te maken met een bron- en contactonderzoek, hou je dan aan de regels. Anders is het dweilen met de kraan open voor de GGD."

GGD Limburg-Noord wil zo snel mogelijk een besmet persoon en de mensen waarmee hij of zij in contact is geweest, identificeren en informeren. Met het aantal testen en besmettingspercentage vraagt dat de komende tijd meer capaciteit dan verwacht. “De cijfers in onze regio laten een verontrustende trend zien”, zegt Jaap Wijnands. Hij is als teamleider van Infectieziektebestrijding verantwoordelijk voor de bron- en contactonderzoeken. “We zijn volgens plan opgeschaald om 18 bco’s per dag te starten, maar we hebben nu al rond de 30 nieuwe besmettingen per dag waarbij allemaal bron- en contactonderzoek moet worden uitgevoerd. Door de samenwerking met het ervaren belteam van Munckhof Business Travel hebben we deze toename kunnen opvangen. Nu het aantal besmettingen echter blijft stijgen vragen we besmette inwoners, waar dat mogelijk is, om zelf hun contacten te informeren.”

'Cijfers in de deze regio laten een verontrustende trend zien'

Sinds vrijdag kunnen 800 coronatesten per dag worden onderzocht in het laboratorium van Sanquin. Tot nu toe was de capaciteit in Limburg-Noord slechts 500 testen per dag. De afgenomen testen worden door Sanquin binnen 24 uur gerapporteerd, waarbij het uitgangspunt is dat de uitslagen van de afnames in de ochtend al dezelfde dag worden doorgegeven door het laboratorium in Amsterdam. Daarmee wordt voorzien in de behoefte van de GGD Limburg-Noord om de doelgroepen met voorrang (zorg en onderwijs) snel te kunnen berichten of zij besmet zijn of niet. “Dat is te danken aan de ervaring van onze mensen, het landelijke logistieke netwerk, een goede IT-infrastructuur en de state-of-the-art testapparaten die wij op het laboratorium gebruiken”, legt manager Anton van Weert van Sanquin uit.