Afbeelding
Foto: Persfoto

SMT naar een nieuw normaal

Oostrum | Net zoals veel andere verenigingen heeft ook muziekvereniging SMT geworsteld met het coronavirus.


Maar zoals een oud gezegde luidt: Luctor et Emergo (ik worstel en kom boven). Dat bleek ook van toepassing op SMT. "Tijdens de eerste periode vanaf maart zat de schrik goed in de benen en werden alle repetities stilgelegd", meldt woordvoerster Henderijn Heldens namens SMT. "Maar ja, muziek maak je toch het liefste samen, dus al gauw werden er creatieve oplossingen gezocht. Via de digitale snelweg zochten kleine ensembles hun weg om toch te kunnen genieten van het samen musiceren. Kort voor de zomervakantie kwam het verlossende woord en konden we - onder strenge voorwaarden - weer in onze vertrouwde Oesterham repeteren."


Onder leiding van dirigent Ron Daelemans werd er vervolgens in kleine groepen gerepeteerd. "Voor de muzikanten een feest. Het seizoen kon zelfs worden afgesloten met een waar coronaproof miniconcert, waarbij de verschillende ensembles elkaar hun geluid lieten horen. Dat was fantastisch! Inmiddels lukt het ook weer om met het volledige orkest, op 1,5 meter, met elkaar te repeteren. Het is aanpassen en wennen, maar ...het kan! Als muziekvereniging zijn we blij dat we onze favoriete bezigheid weer kunnen uitvoeren: samen muziek maken."


Er liggen zelfs alweer een paar ensembleoptredens in het verschiet, zoals de opluistering van de Allerzielenviering en met Kerstmis.


"De aanpassingen die we doen om te kunnen repeteren in ensemblevorm vergen natuurlijk ook wat van het repertoire en de inzet van de dirigent. SMT is dan ook blij met de actie van de Rabobank: de Rabo Clubsupport (www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/, red.). Via deze actie kun je stemmen op jouw favoriete vereniging. Als je jouw stem wil uitbrengen voor SMT heb je zelfs twee mogelijkheden. Je kunt je stem uitbrengen op de vereniging, maar ook op ons instrumentenfonds. Beide opties bevelen we warm aan. De uitgebrachte stemmen zet de Rabobank om in een gift voor de betreffende vereniging. We hopen dat veel mensen hun stem gaan uitbrengen, liefst natuurlijk op SMT! Dan kunnen wij blijven musiceren en dan kan het publiek er ook weer van gaan genieten. Op 1,5 m afstand natuurlijk, want dat is ons nieuwe normaal!", besluit Heldens.