Afbeelding
Foto: Persfoto

Foodfestival en MWV afgelast

Venray | Zowel het Meerdaags Wandelevenement Venray (MWV) als het foodfestival Hensenius Hapt gaat komende vrijdag, zaterdag en zondag niet door. Het foodfestival zou komend weekend als omlijsting bij het MVW worden gehouden op het Henseniusplein in hartje Venray. “Maar het is helaas niet mogelijk om het culinaire evenement binnen de nieuwe coronarichtlijnen te organiseren", meldt organisator Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting.


Schapendonk voerde net als het bestuur van het wandelevenement dinsdagmorgen overleg met de gemeente Venray. “Maar we hebben als organisatie zelf besloten om een streep te zetten door het festival, met pijn in het hart. Het lijkt ons met het oog op het stijgend aantal besmettingen en organisatorische belemmeringen als een eindtijd van 22.00 uur en een maximaal aantal bezoekers van veertig ook niet verstandig om Hensenius Hapt door te zetten. Jammer, want we hadden al een groot aantal aanmeldingen en een mooi culinair programma met lokale restaurateurs in elkaar gezet. Het is echt balen, maar we willen de problemen ook niet gaan opzoeken. De gezondheid van iedereen is op dit moment natuurlijk het belangrijkste.”

Soortgelijke bewoordingen gebruikt het bestuur van het meerdaags wandelevenement. ’Zo is de maximale groepsgrootte voor buitenactiviteiten veertig personen en voor binnen zelfs maar dertig personen. Met deze aantallen is het voor ons onmogelijk om het evenement door te laten gaan. Immers er kunnen groepen van wandelaars ontstaan die groter zijn dan veertig en ook bij de start en finish zit je al snel aan deze omvang, ongeacht het feit dat wij in verschillende tijdvakken starten. Voor onze rustplaatsen wordt het al helemaal een puzzel omdat er maar dertig mensen binnen mogen zijn en in oktober kun je geen rustplaatsen buiten inrichten. Daarnaast komen de deelnemers uit geheel Nederland waardoor het aantal verkeersstromen richting Venray zal toenemen, wat niet wenselijk is’. Van de gemeente Venray en Veiligheidsregio Noord- Limburg kreeg de organisatie het advies om het wandelevenement wederom te annuleren. ‘Terneergeslagen en teleurgesteld proberen wij nu de draad weer op te pakken, maar het is nauwelijks te bevatten dat dit ons één minuut voor twaalf nogmaals overkomt. Laten wij duidelijk zijn, wij ondersteunen alle maatregelen die de overheid momenteel neemt om niet achter het coronavirus aan te lopen, maar men zal ook begrijpen dat dit besluit op dit tijdstip als een mokerslag binnenkomt’.


Voor de editie van begin juni hadden zich ruim tweehonderd wandelaars ingeschreven op het moment dat die (vanwege het toen ingestelde verbod op het houden van evenementen tot 1 september) werd geannuleerd. ‘De afgelopen weken zijn er nog bijna 1400 wandelaars bij gekomen. Samengevat: ons wandelevenement leeft onder wandelaars. Deze lichtpuntjes geven ons de kracht om door te gaan en zo snel als mogelijk met de voorbereidingen te beginnen voor de editie in 2021, die op 4, 5 en 6 juni staat gepland. Op korte termijn zullen wij de wandelaars die zich hebben ingeschreven informeren over hoe nu verder’, besluit het bestuur in het dinsdagavond laat verstuurde persbericht.

Foto: organisatie Meerdaags Wandelevenement.