Afbeelding
Foto: Willem Menting

'Klimaatverandering: morele uitdaging'

Venray | Auteur Rogeer Hoedemaekers heeft onlangs zijn vierde boek op de markt gebracht. Met zijn nieuwste werk, Klimaatverandering, een politieke en morele uitdaging, gaat hij in op de ethische en politieke problemen in het lopende klimaatdebat. "Het vormt de basis voor een pleidooi voor het nemen van individuele morele klimaatverantwoordelijkheid", vertelt de Venrayse schrijver.


Hoedemaekers, geboren en getogen in Venray, heeft een tijdlang als docent aan het voormalige Boschveldcollege gewerkt. Daarna heeft de Venraynaar zich gespecialiseerd in ethiek. Na zijn promotie in de medische ethiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen publiceerde hij over verschillende bio-ethische onderwerpen in binnen- en buitenlandse vakbladen. "Met mijn achtergrond als docent probeer ik de ethische en politieke dilemma's rondom het klimaatdebat zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen. De materie is vrij ingewikkeld, maar het gaat iedereen aan."


Studies

De Venraynaar, die inmiddels van zijn pensioen geniet, heeft daarnaast een drietal overzichtsstudies geschreven op het snijvlak van theologie, filosofie, ethiek en natuurwetenschappen. "Mijn interesse ligt in het huidige klimaatonderzoek en bezorgdheid over de gevolgen van de huidige klimaatverandering. Dat zijn de aanleidingen geweest om het klimaatdebat nader te analyseren en in het bijzonder de ethische vragen die daarbij een rol spelen."


Klimaatdebat

Het boek is een analyse van de ethische en politieke problemen in het lopende klimaatdebat. Hoedemaekers: "Ruim dertig jaar praat de politiek al over de klimaatcrisis, met maar beperkt resultaat. De tegenstellingen tussen de industrielanden en de ontwikkelingslanden zijn groot. Economische groei en nationaal eigenbelang staan tegenover een effectieve klimaatpolitiek. Een analyse van het klimaatdebat maakt duidelijk dat vooral rechtvaardigheidsproblemen voor veel onenigheid hebben gezorgd tussen de rijke en de ontwikkelingslanden. Die zijn nog steeds niet naar behoren opgelost."


Verantwoordelijkheid

Toch is dat niet het enige punt waar Hoedemaekers het over heeft in zijn nieuwste publicatie. Volgens hem is het namelijk een belangrijke vraag of, naast de overheid, ieder van ons ook persoonlijk een verantwoordelijkheid draagt om 'toekomstige klimaatellende te verminderen': "Belangrijke morele argumenten worden hiervoor aangedragen. Het idee dat onze eigen individuele bijdrage te klein is om effect te hebben, wordt daarbij nader onderzocht en verworpen."


Eigen bijdrage

Hoedemaekers merkte ook in zijn eigen omgeving dat mensen stoeien met hun eigen bijdrage aan klimaatverandering. "Je merkt heus wel dat mensen een steentje willen bijdragen, maar vaak niet weten hoe of denken dat het slechts een druppel op de gloeiende plaat is en toch geen nut heeft. Dat is natuurlijk niet waar. Als iedereen zo blijft denken, dan komen we nergens. Klimaatverandering mag vaak niet ten koste gaan van onze eigen levensstijl en dat levert al snel ethische en morele kwesties op. Daar probeer ik in mijn boek een antwoord op te formuleren."


'Leven op kop'

Het is volgens Hoedemaekers dan ook niet nodig om het eigen leven volledig op te geven en compleet anders te gaan leven. "Een eigen klimaatbijdrage leveren betekent echter niet dat we onze huidige wijze van leven helemaal moeten opgeven. We hebben immers naast morele verplichtingen jegens toekomstige generaties ook morele plichten naar onze eigen generatie en netwerken. Het is echter een blijvende uitdaging om te zoeken naar een evenwicht dat meer kansen biedt voor alle volgende generaties."


Het boek Klimaatverandering, een politieke en morele uitdaging is te bestellen via de webwinkels van Bol.com en Amazon, maar vanaf volgende week is het werk van Hoedemaekers ook verkrijgbaar bij Roojboek in Venray.


Intro

Hoedemaekers geeft daarnaast een deel uit de intro van zijn nieuwste boek weg: 'Tot slot, dit boek wil de verschillende politieke, ethische en individuele uitdagingen, die de huidige klimaatverandering met zich meebrengt, verhelderen. Verschillende posities, visies en argumenten zijn daarom naast elkaar gelegd, zodat de lezer voor zichzelf kan nagaan welke het meest overtuigend zijn, en op grond waarvan hij of zij kan besluiten de klimaatverandering ook als een persoonlijke uitdaging te zien.'