Afbeelding
Foto: Persfoto

‘Ik in de wijk, ontdek je wij(k)kracht’

Heide/Venray | Onder toezicht oog van de gemeente Venray en Wonen Limburg, hebben de deelnemers van de eerste groep van het initiatief `Ik in de wijk, ontdek je wij(k)kracht’ zichzelf afgelopen dinsdag kunnen presenteren als gecertificeerde MenzSamen-wij(k)krachtcoaches en -buddy’s.


Tijdens de presentatie werd duidelijk welke rol de nieuwe coaches en buddy’s gaan vervullen. Stichting MenzSamen-voorzitter Jamara der Meer voert in opdracht van gemeente Venray de door de stichting speciaal ontwikkelde training uit. De training is voor mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de samenleving, te activeren voor vrijwilligerswerk. Door het inzetten van persoonlijke levenservaring en competenties, een meerwaarde zijn voor jezelf en de ander.

Uitreiking certificaten aan deelnemers

“Ondanks de onderbreking die heeft plaatsgevonden door de coronasituatie, kunnen we terugkijken op een succesvol en geslaagd traject”, aldus Jamara der Meer. “Alle deelnemers hebben een verschil in hun eigen leven kunnen maken, en gaan op hun eigen passende wijze zich inzetten voor een ander.”

Het missen van sociale contacten en het leiden van een geïsoleerd leven is een thema die bij meerdere deelnemers heeft gespeeld. Na het doorlopen van de training zijn de deelnemers in staat gebleken hun sociale isolement te doorbreken, inzicht te hebben in competenties, geoefend te zijn in communicatie en juist hun levenservaring in te kunnen zetten als kracht. Op vrijwillige basis zullen de nieuwe wij(k)krachtcoaches en -buddy’s zich inzetten voor de medemens.

Binnenkort wordt er weer gestart met een tweede groep. Wie aan de training wil deelnemen, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Hij of zij is ontheven van de sollicitatieplicht en staat op de onderste treden van de participatieladder. Wie op de onderste trede staat, leidt een geïsoleerd leven(vereenzaming), wie een trede hoger staat onderhoudt enkele sociale contacten buitenshuis en neemt sporadisch deel aan activiteiten. Deelnemers kunnen door de participatiecoaches en WMO-consulenten worden aangemeld, maar kunnen zich ook rechtstreeks melden bij Stichting MenzSamen. De trainingen vinden plaats in het MenzSamen Bruishuis, gevestigd in de voormalige school in Heide. Meer informatie via www.ikindewijk.nl of via Wilma van Rijen, telefoon 06-36289352, of Jamara der Meer, telefoon 06-50122007.


Een foto van enkele deelnemers.