Militaire oefening

Vredepeel | De militaire oefening Basic Strike wordt in week 41 in Venray en omgeving gehouden.


Tijdens de oefening wordt de grond- en luchtsamenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen getraind; de zogenaamde Close Air Support (CAS)-procedures. Het trainen van de grondeenheden gebeurt met Belgische Marchetti-trainingsvliegtuigen en de L-39 Albatros Jet-Trainer. De training is van 5 tot en met 9 oktober gepland tussen 09.00 en 17.00 uur.


CAS is een vorm van directe luchtondersteuning aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen vuursteun leveren op korte afstand voor de eigen troepen die in benarde situaties zitten. “CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is goede training noodzakelijk. Op langere termijn kan deze training nu levens redden later tijdens missies in het buitenland”, meldt een woordvoerder van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op de Luitenant-generaal Bestkazerne (vliegbasis De Peel) in Vredepeel. “Defensie bereidt militaire trainingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat trainingen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.“


Wanneer er overlast of hinder wordt ervaren, kunnen mensen dit melden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen is meer informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.