Vervolg pagina 5

Wijken willen van de hoed en de rand weten over De Peel

VENRAY | In navolging van Dorpsraad Ysselsteyn en de bewoners van de Meerselse Peel, beginnen ook in de Venrayse wijken zorgen op te borrelen over de eventuele heropening van vliegveld De Peel bij Vredepeel. In een brief aan de gemeenteraad en het college van Venray maken de wijken kenbaar dat er nu te veel onduidelijkheden zijn. De wijken willen bijvoorbeeld weten wat de voor- en nadelen voor de omgeving zijn als twaalf F35-jachtvliegtuigen op De Peel worden gestationeerd voor trainingsvluchten.


Het Wijkradenoverleg Venray (WRO) zet in de brief niet meteen de hakken in het zand. Het WRO stelt dat er nog te veel onduidelijkheden zijn rondom de gevolgen voor de inwoners mocht de vliegbasis weer operationeel worden. Op die manier kan onvoldoende stellingname worden genomen, meldt het WRO. 'Om dat enkel op angst of vertrouwen te doen is niet wenselijk'. Natuurlijk heeft het WRO zich al wel verdiept in de materie en geeft zelf al aan welke voor- en nadelen kleven aan hernieuwde openstelling van De Peel. Argumenten voor reactivering zouden kunnen zijn: de vliegbasis moet ergens in Nederland een plek krijgen, De Peel heeft als voormalige vliegtuigbasis hier goede faciliteiten voor en dat Venray in het verleden ook voordelen van de basis heeft mogen ervaren. Tegenstanders van De Peel zijn volgens het WRO bevreesd voor de stikstofuitstoot en geluidsoverlast, vermindering van het woonplezier en waardedaling van de woningen. Zonder een gedegen onderzoek naar wat de reactivering echt voor de inwoners betekent zal er volgens het WRO geen goede afweging gemaakt kunnen worden en kan verstrekte informatie al snel gekleurd raken. WRO: 'Zolang niet helder is welke belangen precies worden geschaad en waar baten zijn te verwachten, is het op dit moment moeilijk om op te komen voor de belangen van onze inwoners. Wij gaan ervan uit dat de vliegbasis opnieuw wordt geactiveerd, indien onvoldoende bezwaar wordt gemaakt. Daarom zal voor onze inwoners helder moeten zijn welke consequenties de openstelling van De Peel heeft'.

Meer info voor betere afwegingen

Het WRO roept het gemeentebestuur daarom op meer onderzoek te doen naar de maatschappelijke gevolgen die een eventuele reactivering van vliegbasis de Peel met zich meebrengt. Een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) maakt die gevolgen duidelijk Een MKBA brengt de positieve en negatieve effecten dat een project op de omgeving heeft in beeld. Het college gaf al eerder aan niet te zitten wachten op een MKBA. Het WRO wil in elk geval meer en gedegen informatie over De Peel zodat betere afwegingen kunnen worden gemaakt.