D66 wil meer weten over uitbreiding varkensbedrijf

VENRAY/YSSELSTEYN | De Maatschap Coopmans-Slangen wil het varkensbedrijf aan de Kempkensberg 4 in Ysselsteyn flink uitbreiden. Burgemeester en wethouders hoeven de vergunningverlening voor de ruime verdubbeling van het bouwvlak niet aan de gemeenteraad voor te leggen. D66-raadslid Theo Zegers heeft evenwel vragen bij die uitbreiding en stelt die dinsdag bij de commissie Wonen aan de orde.


Door Henk Baltussen


Het college hanteert het principe geen inspraak bij dergelijke procedures te verlenen, behalve als er sprake is van politiek of maatschappelijk gevoelige kwesties. B en W vinden dat daar in dit geval geen sprake van is, stellen in het besluit geen inspraak te verlenen in de procesvoering waarbij wijziging van het bestemmingsplan op de Kempkensberg 4 noodzakelijk is. Tevens vindt het college het niet noodzakelijk om een milieueffectrapport of milieueffectbeoordelingsrapport op te laten stellen aangaande de uitbreiding die een vergroting van het bouwvlak inhoudt van 1,2 hectare naar 2,5 hectare. 'Er blijken geen significante nadelige gevolgen voor het milieu te zijn', stelt het college vast.

Op de locatie zijn enkele bestaande stallen aan vervanging toe. Coopmans-Slangen wil als eigenaar van het familiebedrijf niet alleen de staloppervlakte vergroten, maar tevens een efficiƫntieslag in de bedrijfsvoering maken. Dat houdt in dat, naast een toename in het aantal dieren, ook de ruimte per dier fors toeneemt. Hiermee anticipeert de maatschap alvast op toekomstige huisvestingseisen van de varkens. Op dit moment voorziet de vergunning op de Kempkensberg 4 in de huisvesting van 399 zeugen, 1.579 gespeende biggen, 1 dekbeer, 60 opfokzeugen en 3.394 vleesvarkens. In de nieuwe situatie is er ruimte voor 4.200 vleesvarkens, 502 zeugen en zo'n 2.880 gespeende biggen. Ondanks de toename van het aantal varkens nemen volgens de berekeningen de emissies van ammoniak en fijnstof af.

Minder emissie en geur, meer dieren

Ook de geurbelasting gaat omlaag. De plannenmakers stellen tevens vast dat negatieve effecten zijn uitgesloten op de flora en fauna in beschermde Natura 2000-gebieden. Het dichtstbijzijnde is de Deurnsche Peel en Mariapeel op 2,7 kilometer afstand van Kempkensberg 4.
Zegers heeft in elk geval vragen over de plannen om het nieuwe bedrijf op een goede manier in de omgeving in te passen. "De landschappelijke inpassing van dit plan wil ik dinsdag aan de orde stellen. Dat moet beter. Zonneparken moeten bijvoorbeeld aan veel meer eisen voldoen. Dat is vreemd. Het college heeft de bevoegdheid hier zelfstandig besluiten over te nemen. Als de gemeenteraad daar meer van wil weten, kan dat natuurlijk."