Venrayse cijfers en VieCuri bereidt zich voor

VENLO/VENRAY | Het Venlose ziekenhuis VieCuri heeft zich zo goed mogelijk voorbereid om een mogelijke tweede grote toeloop van patiënten met covid-19 het hoofd te kunnen bieden. Die voorbereiding verloopt aanmerkelijk beter dan in maart van dit jaar, toen de eerste coronagolf zich als een donderslag bij heldere hemel aandiende. Wat een tweede coronagolf voor de Venrayse locatie van VieCuri kan betekenen, is nog niet duidelijk.


Door Henk Baltussen


Volgens deskundigen is die tweede coronagolf, waarvan werd gedacht dat die later dit jaar de kop op zou kunnen steken, inmiddels in gang gezet. De cijfers zijn volgens het kabinet dermate onrustbarend dat maandag nieuwe maatregelen zijn afgekondigd. Het aantal coronabesmettingen van Venrayse inwoners neemt de laatste weken snel toe. Half juni, toen de eerste coronagolf uitdoofde, stond het aantal besmettingen in Venray op 121, een maand later op 126 en half augustus op 141. Op 16 september stond de teller op 176, twee weken later plots op 225. Dinsdag kreeg Venray er vier besmette inwoners bij.

Het aantal ziekenhuisopnames staat evenwel al sinds begin mei van dit jaar op 37. Daarin is geen verandering gekomen. Het aantal Venraynaren dat sinds maart aan covid-19 overleed, is 17. Dat aantal is sinds eind april stabiel gebleven.

Hieronder gaat VieCuri in op enkele vragen van deze krant over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.


Hoe is de situatie op dit moment in VieCuri Venlo met het oog op het coronavirus?

'Inmiddels zijn er bij VieCuri vijf covid-patiënten opgenomen (van wie twee patiënten op de ic) en zijn er twee covid-verdachte patiënten opgenomen (status 25-09, 12.00 uur). De afgelopen maanden heeft VieCuri gebruikt om zich voor te bereiden op deze nieuwe fase van de pandemie,'


Is VieCuri anders voorbereid dan in maart toen de eerste golf coronapatienten zich opeens aandiende?

"We hebben veel geleerd van de ervaringen in de eerste coronagolf", stelt IJsbrand Schouten, Raad van Bestuur van VieCuri. "Met deze lessen hebben we onder meer een draaiboek gemaakt voor de opschaling van het aantal bedden bij een volgende fase van de pandemie. We zijn continu in overleg met de GGD, de Veiligheidsregio en andere ziekenhuizen over de actuele en toekomstige patiëntenstroom. Ons uitgangspunt is om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan, ook bij een volgende fase in de crisis. We hebben hiervoor onze voorraad beschermingsmiddelen maximaal verhoogd en het ziekenhuis is zodanig ingericht dat we op een veilige manier zorg kunnen blijven verlenen."

Tijdens de crisis is het aantal ic-bedden bij VieCuri naar 32 opgeschaald, waarvan er 25 voor coronapatienten waren bedoeld.

Is het huidige aantal ic-bedden op dit moment weer 16, zoals voor de coronacrisis?

'Ja, op dit moment hebben we 16 ic-bedden beschikbaar. Maar we kunnen opschalen als de situatie hierom vraagt'.


Uit ziekenhuizen komen geluiden dat nogal wat personeel van verpleegafdelingen vanwege covid-19 is opgestapt.

Hoe is dat bij VieCuri? Is het aantal medewerkers toereikend voor een tweede besmettingsgolf?

'Wij hebben in vergelijking met voorgaande jaren geen verhoogde uitstroom op de verpleegafdelingen als gevolg van covid-19. Dit neemt niet weg dat goed gekwalificeerd zorgpersoneel een schaars goed is en we geen onuitputtelijke resources beschikbaar hebben. Ook blijven we als ziekenhuis investeren in de mentale ondersteuning van onze medewerkers'.


Hoe is het beleid van VieCuri bij ‘snotneuzen’ bij personeel?

'Medewerkers met corona-achtige klachten kunnen zich direct laten testen. We hebben hiervoor een eigen testlocatie in huis voor onze medewerkers. Medewerkers blijven in principe thuis tot de uitslag bekend is, dat is al binnen 24 uur'.


Kan er op dit moment gewoon de volledige reguliere zorg worden gegeven?

'Ons uitgangspunt is om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan, ook bij een volgende fase in de crisis'.


Destijds hield VieCuri op de website met het oog op de coronacrisis van dag tot dag de ontwikkelingen en cijfers bij.

Gaat dat weer gebeuren?

'We hebben voor het weekend op social media een update geplaatst. Het is nog niet bekend hoe vaak we deze periode de cijfers delen'.


De regering beloofde ziekenhuismedewerkers die tijdens de eerste coronagolf werkten een eenmalige bonus van duizend euro.

Is die bonus bij VieCuri al uitgekeerd? Niet alle medewerkers blijken in aanmerking te komen voor die bonus. Hoe gaat VieCuri daarmee om?

'VieCuri volgt het advies van de NVZ en gaat alle medewerkers die in de coronaperiode gewerkt hebben, tot een maximumsalaris van twee keer modaal, de zorgbonus uitreiken. Dit is in lijn met hoe de andere ziekenhuizen in Limburg hiermee omgaan'.