Een beverdam in de natuur van de Leunse Paes in Leunen.
Een beverdam in de natuur van de Leunse Paes in Leunen. Foto: IVN

Twee wandelingen IVN

Leunen | Met inachtneming van de coronamaatregelen organiseert IVN Geijsteren-Venray op zondag 18 oktober de laatste wandeling van de vierseizoenenwandelingen in de Leunse Paes. De wandeling start om 10.00 uur bij het poortje van de Baggerweg in Leunen.


Deelname aan de wandeling is gratis.


Vanwege de richtlijnen rondom het heersende coronavirus is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal dertig. Daarom is aanmelden voor deze wandeling via het e-mailadres info@ivn-geysteren-venray.nl verplicht. Vermeld in het onderwerp ‘Wandeling Leunse Paes’ en in de mail naam, email en telefoonnummer van de deelnemer(s). Na aanmelding ontvangen de deelnemers een bevestiging.


Eind juli en vooral de eerste helft van augustus was het verzengen heet en erg droog. De natuur had het zwaar. Daar wordt tijdens de wandeling aandacht aan besteed.

Ook wordt gekeken wat er nu nog van te zien is. Als het voldoende geregend heeft, zijn er wellicht paddenstoelen te vinden. Met name reuzenbovisten op de bult bij het poortje van de Baggerweg zijn opvallend, maar als het nat genoeg is zien wandelaars ook andere soorten.


De bevers stappen in deze periode langzaam over op ander voedsel: van waterplanten in de zomer naar wilgenbast in de winter. Ook knagen ze weer bomen om, om hun burcht te versterken. De deelnemers aan de wandeling zullen flink wat sporen van ze zien.


Met inachtneming van de coronamaatregelen organiseert IVN Geijsteren-Venray op donderdagmiddag 15 oktober een wandeling voor ouderen die graag in een aangepast tempo wandelen. De wandeling start om 14:30 uur op de parkeerplaats bij de jachthaven in Wanssum.

Bevers stappen in deze periode over op ander voedsel


Deelname aan deze wandeltocht is gratis. Vanwege corona is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal twintig. Daarom is aanmelden via het e-mailadres info@ivn-geysteren-venray.nl verplicht. Vermeld in het onderwerp ‘Wandeling Ooijen-Wanssum’ en in de mail naam en telefoonnummer van de deelnemer(s). Na aanmelding ontvangen de deelnemers een bevestiging.

Wandeling voor senioren door Ooijen-Wanssum

Deze wandeling is bedoeld voor senioren, voor wie de reguliere wandelingen, georganiseerd door het IVN Geijsteren-Venray, te lang zijn of het tempo te hoog ligt.

Met de organisatie van deze tocht wil IVN ze toch laten genieten van het buiten zijn en de natuur om hen heen. Ook mensen die lopen met behulp van een rollator of zich voortbewegen met een scootmobiel of een rolstoel (met begeleider), zijn van harte welkom.


Tijdens deze wandeling wordt voornamelijk gewandeld binnen het centrum van Wanssum. Toch biedt dit kleine gebied een beeld van alle aspecten van het project Ooijen-Wanssum.
Het centrum van Wanssum is door vele ingrepen (rondweg en brug) leefbaarder geworden, er is een natuurgebied gerealiseerd en er is nieuwe ruimte voor ondernemers om zich te ontwikkelen.