Heropening van De Peel op z'n vroegst in 2024

VREDEPEEL | De openstelling van De Peel als militair vliegveld is verschoven naar 2024, misschien wordt het nog later. Dat laat Defensie weten in een publicatie waarin een nieuw tijdspad staat aangeven. Eerder was het de bedoeling dat de ministerraad in mei 2021 over het luchthavenbesluit zou beslissen, in juli 2021 zou de Raad van State het in behandeling nemen waarna in september dat luchthavenbesluit in de Staatscourant zou worden gepubliceerd. Pas dan kan het vliegveld worden opgeknapt, daarna kunnen de eerste vliegtuigen landen en opstijgen.


Door Henk Baltussen


Volgens Defensie kan de publicatie nu op zijn vroegst begin 2024 in de Staatscourant worden gepubliceerd. Om de basis weer in gebruik te nemen als militaire luchthaven moet Defensie een vergunning Wet natuurbescherming aanvragen bij de provincie, de verwerking van de honderden zienswijzen duurt langer dan beoogd en er is nader onderzoek nodig naar de stikstofuitstoot.


'Voor de reactivering van de vliegbasis zijn ook een nieuwe Wabovergunning voor de Luitenant-Generaal Bestkazerne en een milieueffectrapportage nodig', meldt Defensie, dat aangeeft alle trajecten zo nauwkeurig mogelijk af te willen werken om de kans op reactivering van de vliegbasis zo groot mogelijk te maken. Daarom is het nieuwe tijdspas voor het Luchthavenbesluit allerminst in beton gegoten. 'De voorbereidingen van een Luchthavenbesluit zijn in dit geval met zoveel onzekerheden omgeven, dat de beschreven tijdslijn louter indicatief is'.


COVM zonder publiek

De Commissie Overleg en Voorlichting Milieu militaire luchthaven De Peel (COVM) vergadert donderdag 8 oktober, met inachtneming van de coronamaatregelen, zonder publiek. De vergadering staat van 15.00 uur tot 17.00 uur gepland in het gemeentehuis van Venray.


Het COVM is een overlegplatform waar belanghebbenden elkaar spreken over het gebruik van de luchthavens.


Maar of de COVM-vergadering überhaupt nog in deze vorm in het gemeentehuis kan en mag doorgaan, is volgens COVM-secretaris Frans Hebinck ongewis. De aanvullende maatregelen die maandag zijn aangekondigd door het kabinet zorgen ervoor dat kritisch moeten worden gekeken naar het fysiek houden van deze vergadering. Indien blijkt dat dat niet kan wordt gekeken naar een alternatief."


Tijdens de vergadering van 8 oktober wordt onder meer gesproken over de vorderingen van het Luchthavenbesluit, over de ingediende zienswijzen, een belevingsvlucht en het uitvoeren van een MKBA (maatschappelijke kosten baten analyse) aangaande de voorgenomen heropening van De Peel.