Restafval blijft langer staan, gratis afvalzakken plastic, blik en drankkartons

VENRAY | De afvalinzameling in Venray gaat op de schop. In de toekomst wordt voortaan niet een keer in de twee weken, maar elke vier weken het restafval opgehaald. Voor PDB-afval (plastic, blik en drankkartons) gaat de gemeente Venray gratis afvalzakken verstrekken. Er zitten nog meer maatregelen in het vat. De commissie Wonen bespreekt dinsdag 6 oktober de voorstellen van het college dat wil komen tot een duurzamere manier van afvalinzameling dat gefaseerd wordt ingevoerd. De afvalstoffenheffing wordt gaandeweg de jaren hoger. Bedragen zijn nog niet bekend.


Door Henk Baltussen


Naast de genoemde maatregelen wordt ook het aantal locaties uitgebreid waar luiers en incontinentie-afval kunnen worden ingeleverd.

Tevens wordt ervoor gezorgd dat bij inwoners die met veel medisch afval te maken hebben (bijvoorbeeld door nierdialyse) en die dat niet zelf kunnen wegbrengen, dat afval wordt opgehaald.

Bij de nieuwe maatregelen hoort ook dat het college afziet van invoering van blad-, tuin- en groenkorven. Vanaf 2022 wordt wekelijks huis aan huis groente-, fruit- en tuinafval en elektronisch afval ingezameld, bij hoogbouw en laagbouw, tegen een nultarief per aanbieding. De kosten van inzameling van fijn restafval bij laagbouw worden met ingang van 2022 jaarlijks vastgesteld.


Momenteel ligt voor een gezin de afvalstoffenheffing op bijna tweehonderd euro per jaar, terwijl eerder was uitgegaan van ongeveer 177 euro. Door hogere verwerkingskosten en gemiddeld meer restafval per inwoner stijgt die heffing flink.

Ook het afkeuren van veel plastic afval omdat daarbij te veel restafval wordt aangetroffen, kost veel extra geld. Het doel van deze nieuwe maatregelen moet zijn dat in 2025 jaarlijks nog maar tien kilo restafval per inwoner wordt afgevoerd in plaats van de huidige vijftig kilo waar naar wordt gestreefd. Dat zal een hele klus worden. Want In 2019 was de hoeveelheid restafval (grof en fijn) dat is afgevoerd maar liefst 132 kilo per inwoner.

Transparante
PBD-afvalzak op alle fronten een verbetering

De invoer van de gratis PBD-afvalzakken die huis aan huis worden opgehaald, ziet het college als een belangrijk verbeterpunt. In 2019 is gemiddeld 63 procent van het gescheiden ingezamelde plastic verpakkingsafval van Venray afgekeurd, omdat de vervuiling te groot was. In enkele maanden van dit jaar liep dat op tot zelfs 80 procent. Anoniem en gratis plastic afval in ondergrondse containers, blijkt voor velen een vrijbrief om daar ook restafval in te storten. Dat afval kan dan alleen nog maar de verbrandingsoven in. Dat kost extra geld en de gemeente loopt inkomsten mis omdat geschikt recyclemateriaal wordt verbrand.


Volgens het college, dat zich door verschillende partijen op de hoogte heeft laten stellen, levert het invoeren van transparante zakken de beste kwaliteit PBD op. Afval in die zaken wordt nauwelijks afgekeurd. Een andere reden om PBD-zakken in te voeren is het het feit dat de onder- en bovengrondse PBD-containers in 2021 zijn afgeschreven. De kosten om al die containers te vervangen worden met de invoering van de PBD-zak verrekend.

De ervaring leert ook dat gebruik van PBD-afvalzakken de garantie is voor de grootste hoeveelheid plastic, blik en drankkartons per inwoner in vergelijking met andere manieren van inzamelen.