Dinie Hoex ontving vele tientallen kaartjes van (oud-)collega's en leerlingen.
Dinie Hoex ontving vele tientallen kaartjes van (oud-)collega's en leerlingen. Foto: Willem Menting

Afscheid na 40 jaar op school

Venray | De onderwijswereld is de laatste decennia in rap tempo veranderd, maar op het Raayland College in Venray bleef één ding altijd hetzelfde: Dinie Hoex was sinds de opening in 1995 een van de vaste gezichten achter de receptie. Nu is ook dat verleden tijd, vanaf 1 oktober is Hoex namelijk officieel met pensioen. "Op 9 september heb ik mijn laatste werkdag gehad. Ik fietste toen voor het laatst naar school. Het was een bijzondere tijd, maar die is nu afgesloten", vertelt de 66-jarige Venrayse.


Het Raayland College bestaat sinds september 1995 en voor die tijd was de Venrayse al vijftien jaar werkzaam op het Boschveld College. "Na de grote scholenfusie ben ik bij het Raayland terechtgekomen. Dat was zeker in het begin even wennen, de school was zo immens groot geworden. Ik heb er veertig jaar met veel plezier achter de receptie gezeten. Zowel bij Boschveld als na de fusie bij Raayland."

Toen Hoex voor de laatste keer het schoolgebouw betrad voor een werkdag, lag de rode loper voor haar klaar. In de gang en aula stond personeel te klappen. "Dat was zo bijzonder. Ik heb ontzettend veel waardering gekregen van al mijn collega's. Ook heb ik tientallen kaartjes gekregen van (oud-)collega's en leerlingen. Dat is wel erg speciaal."

In al die jaren is er volgens Hoex veel veranderd. Zo zijn volgens haar de ouders en leerlingen mondiger geworden en is natuurlijk alles volledig geautomatiseerd. "De laatste jaren had ik wat meer moeite met alle veranderingen. Ik denk dat het voornamelijk aan mijn leeftijd lag. Collega's hadden er wat minder moeite mee, maar ik ben begonnen op de typemachine en alle absentielijsten werden handmatig bijgehouden. Dat is nu natuurlijk niet meer denkbaar." Tijdens haar jaren op school heeft Hoex voornamelijk hoogtepunten meegemaakt. Zo werd haar naam tijdens een laatste schooldag ooit omgedoopt tot Dinie van de Admini. "Dat zijn natuurlijk wel erg leuke dingen. Laatste noemde iemand mij nog zo in de supermarkt, terwijl het toch al erg lang geleden is. Ook kom ik nu leerlingen tegen, van wie ik de ouders ook op school heb gehad."

Ook kijkt ze ieder jaar weer uit naar de nieuwe leerlingen die de school betreden. Ieder jaar ziet je de brugklassers weer volop zoeken naar lokalen. "Dat is altijd wel bijzonder. Ik probeer altijd iedereen te helpen. Ze beginnen aan een nieuwe fase in hun leven en het is fijn om daar een steentje aan bij te kunnen dragen."

Nu Hoex met pensioen is, heeft ze tijd over om leuke dingen te doen. Zo wil ze veel gaan fietsen en wandelen. "Ook ga ik veel met vriendinnen afspreken, want ik wil toch onder de mensen blijven. Ik zou deze week naar de Jordaan gaan, maar dat hebben we maar verzet naar volgend jaar. En ik ga waarschijnlijk ook nog wel een kijkje nemen op het Raayland."

Rode loper lag uit voor Dinie Hoex op laatste werkdag
Afbeelding