Vorig jaar was het groot feest tijdens Vör de Kerk op ’t Plein.
Vorig jaar was het groot feest tijdens Vör de Kerk op ’t Plein. Foto: Henk Lammen

Video: Géén prins en pleinfeest
pleinfeest

Overloon | Carnavalsvereniging De Huibuuke uit Overloon heeft voor komend carnavalsseizoen harde maar noodzakelijke maatregelen genomen. Zo wordt er geen nieuwe prins gekozen en is Vör de Kerk op ’t Plein 2020 afgelast. 'Deze maatregelen zullen voor niemand als een verrassing komen', laat de vereniging in een persbericht weten.

Het plein zal dit jaar leeg zijn in Overloon


Een volwaardig carnavalsseizoen wordt het sowieso niet en daarom heeft de Overloonse vereniging besloten dat er geen nieuwe prins komt dit jaar. "Wij willen een prins, en uiteraard zijn naasten, een onvergetelijke ervaring bieden op het moment dat we hem benoemen. Die ervaring kunnen wij nu, in deze voor ons onzekere tijd, niet bieden'.

Daarnaast heeft het bestuur van de carnavalsvereniging gezocht naar manieren om Vör de Kerk op ’t Plein te organiseren op 11 november, maar daar is de organisatie niet in geslaagd. 'Gesprekken met alle betrokken partijen, waaronder uiteraard de gemeente, hebben ertoe geleid dat wij het op dit moment niet verantwoord vinden om een dergelijk evenement door te laten gaan, zeker gezien de negatieve ontwikkelingen rondom covid-19 in de laatste weken. Hoe graag we ook dit jaar weer een grandioze aftrap van carnaval hadden willen vieren, de gezondheid van onze bezoekers gaat boven alles. We kunnen ons inziens dus niet anders dan onze verantwoordelijkheid hierin nemen'.

De Huibuuke bekijkt nu hoe de vereniging op een andere ludieke manier het carnavalsseizoen op 11 november onder de aandacht kan brengen. 'Laten we hopen en ervan uitgaan dat we volgend jaar weer een fantastisch Pleinfeest kunnen organiseren!' Wat betreft de andere evenementen als de liedjesmiddag, bonte avonden en carnaval 2021 zoekt de Overloonse vereniging naar alternatieven en andere mogelijkheden. 'De ontwikkelingen rondom covid-19 op de lange termijn zijn nog hoogst onzeker. Hierdoor is het nu nog lastig aan te geven welke overige activiteiten plaats kunnen vinden en, als dat wel kan, in welke vorm. De diverse commissies zijn bezig met creatieve oplossingen hiervoor. Deze oplossingen zullen voorgelegd moeten worden aan de gemeente voor de vereiste toestemming. Daarnaast zullen we als bestuur zelf ook steeds de afweging moeten maken of we het verantwoord vinden om een activiteit door te laten gaan'. De gemeente Boxmeer heeft overigens wel aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat vergunningplichtige evenementen tijdens carnaval, zoals bijvoorbeeld de optocht, doorgang zullen vinden.


De Huibuuke vindt het daarnaast belangrijk dat de jeugd dit jaar wel de mogelijkheid krijgt om carnaval te vieren. De jeugd uit groep acht heeft immers maar één keer de kans heeft om de hoofdrol te vervullen tijdens het jeugdcarnaval. 'We willen voor hen de activiteiten zoveel mogelijk door laten gaan. Dat deze activiteiten in veel gevallen een iets andere vorm krijgen, moge duidelijk zijn. Hierin wordt ook de samenwerking gezocht met de andere carnavalsverenigingen uit de gemeente Boxmeer. De coronarichtlijnen voor deze leeftijdsgroep zijn soepeler, waardoor ook meer mogelijk is. Ook hier zullen we steeds in overleg blijven met de gemeente en daarnaast onze eigen afwegingen maken. Eén ding staat daarbij altijd voorop en dat is de gezondheid van ons allemaal'.

Afbeelding