Schoolkinderen uit Oostrum, in 1913.
Schoolkinderen uit Oostrum, in 1913. Foto: Werkgroep Oude Foto RooyNet.

Mariaschool Oostrum


Oostrum | Tot 1844 kregen de Oostrumse kinderen les in de kosterswoning. Omstreeks 1844 werd de nieuwe openbare school gebouwd aan de huidige Mgr. Hanssenstraat.


De laatste lesgevende koster was Joannes Deenen. Na hem kwam Jan Derksen, die van 1875 tot 1901 het hoofd der school was. Hij werd van 1901 tot 1927 opgevolgd door Thei Houba. Als gevolg van de Lager-onderwijswet in 1920 werd de school in Oostrum een rooms-katholieke school en werd het kerkbestuur ook het schoolbestuur. De H. Mariaschool werd op 3 oktober 1927 ingezegend. In 1944 werd de dan 100-jarige school door het oorlogsgeweld verwoest. Het gevolg was dat er na de bevrijding zeer provisorisch onderwijs moest worden gegeven. Aanvankelijk kwamen de eerste en tweede klas terecht in de 1e-klas wachtkamer van het spoorwegstation. De derde en vierde klas vonden onderdak in café Verheggen, en de vijfde en zesde klas gingen naar het eierpaklokaal aan de Ooster Thienweg, een houten barak van het toenmalige arbeidskamp van de Arbeidsdienst aan de
Endepoel.


In januari 1949 verleende de gemeente Venray toestemming voor de bouw van een "R.K. Lagere School te Oostrum, staande onder het bestuur van het R.K. Schoolbestuur "H. Maria" te Oostrum-Venray". In juni 1949 vond de aanbesteding plaats en onder leiding van architect Caumans uit Nijmegen bouwde aannemersbedrijf Fa. P. Volleberg & Zn. de school voor ƒ 53.644. Op 2 december 1950 werd deze school geopend en ingezegend door de Bisschoppelijke Inspecteur voor het Lager Onderwijs de heer Van Nieuwenhoven, gevolgd door een H. Mis opgedragen door pastoor Asselbergs.


In latere jaren, te weten in 1957, kwam er een kleuterschool. In 1985 werden lagere school en kleuterschool samengevoegd tot basisschool en op 4 juni 2002 veranderde de naam van de school in De Meulebeek. Inmiddels waren kerk- en schoolbestuur al losgekoppeld en viel de school onder een aparte stichting.


Op de foto uit 1913 zien we de schoolkinderen uit Oostrum. Links de hoofdmeester Thei Houba en rechts meester Pierre Gooren. Voorste rij v.l.n.r.: Louis Claessens en Bernard Camps. Tweede rij v.l.n.r.: Bertha Camps, Marie Camps, An Volleberg, Marie Pouwels, Bets Jacobs, Door van de Ven, Bertha van de Ven, Tonia van de Ven en An Joosten. Derde rij v.l.n.r.: Dina Claessens, Drika Litjens, Anneke Janssen, Trui Litjens, Coba Jacobs, Coba Peeters, Marie Litjens van Pieëterke bid en An van de Ven. Vierde rij v.l.n.r.: Hendrik Willems, Karel Jacobs (Nölle Karel), Sjang Gooren, Marie Gooren, Til Peeters en Han Pouwels. Achterste rij v.l.n.r.: Bertha Janssen, Toon Pelzer, Jepke Claessens, Teng Pelzer, Toon Camps, Sjang Jacobs (Nölle Sjang) en Sjang van de Ven.
Bron: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.