Met veel tegenzin stemt raad in met woningbouw

YSSELSTEYN | Eigenlijk kan het niet in verband met het leefklimaat, maar gebeurt het toch: de bouw van vier woningen aan de Zonnedauw in Ysselsteyn. De meeste fracties bleken dinsdag tijdens de raadsvergadering die mening toegedaan. Een krappe meerderheid (13 tegen 11) toonde zich toch voorstander.


Door Henk Baltussen


Het probleem op die plaats in Ysselsteyn is dat de geurbelasting op die vier woningen ver boven de toegestane hoeveelheid odeurs ligt. Een odeur is een meeteenheid die wordt gebruikt om de geurbelasting, veroorzaakt door omliggende veebedrijven, te bepalen. "Zeven van de acht fracties hebben problemen met die sterke overschrijding van de geurnormen", wist Toon Kertkhoff (Venray Lokaal). "Ons betoog is daarom om dit plan te parkeren tot veebedrijven in de omgeving ermee gaan stoppen. Dat kan een kwestie van een paar maanden zijn. Het is overigens onbegrijpelijk dat dit collegevoorstel aanvankelijk bij de hamerstukken stond."

Theo Mulders (Samenwerking Venray) toonde zich ontstemd dat voor de zoveelste keer wordt afgeweken van de regels om bouwen mogelijk te maken. "Willen we wel zo'n woningen met zo'n hoge belasting? Wil je mensen daar laten wonen in zo'n omstandigheid? Het moet een goed leefklimaat zijn."

Henk Bisschops (PvdA) zei het directer: "Laten we alle regels maar overboord gooien, als er maar gebouwd kan worden in de dorpen. Hou nou eens rekening met de gezondheid van de mensen. Een aantal veebedrijven stopt, dus waar maken we ons druk om? Wacht dan nog enkele maanden. Want bouwen moet je doen binnen de regels."

De VVD bekeek het bij monde van fractieleider Bas K√ľnen vanuit een ander perspectief. "Bouwen moet het winnen van de geur. Als we wachten, dan kan het later misschien niet meer."

Voor Bram Jeurissen, CDA-raadslid en inwoner van Ysselsteyn, bleek de overschrijding van geurbelasting minder van belang. "Dit plan is goed nieuws voor Ysselsteyn. Drie van de vier woningen zijn al verkocht. Dit plan weigeren zou funest zijn voor het dorp."

Mulders probeerde wethouder Jan Loonen nog te bewegen het voorstel in te trekken om het later weer in te brengen als er een verlaging van de geurbelasting is. "De trajecten lopen nu", antwoordde Loonen. "Er moet nu een keuze worden gemaakt." ProVenray, Samenwerking Venray, PvdA en Venray Lokaal stemden niet in. Maar de elf tegenstemmers legden het nipt af tegen de dertien stemmen voor van CDA, D66 en VVD.