Arthur Japin.
Arthur Japin. Foto: Corbino

Arthur Japin te gast

Venray | Op zondag 4 oktober is Arthur Japin de eerste gast van het seizoen 2020-2021 in een reeks van zes schrijversbijeenkomsten in de bibliotheek aan de Merseloseweg 59 in Venray.


Vanwege het door de geldende coronaregels té geringe aantal beschikbare zitplaatsen in het Theehuis van het Odapark is Literair Café Venray gedwongen een alternatieve locatie te zoeken. Die is gevonden in de bibliotheek. Hier kunnen zeventig bezoekers en naar de geldende RIVM-normen en -regels veilige zitplaats worden aangeboden. Maar voor deze bijeenkomst gelden vanwege deze normen en regels een aantal verplichtingen en aanpassingen voor zowel de bezoekers, de organisatie als voor Arthur Japin als gastspreker.


Kijk voor meer informatie hierover op de website: www.literaircafevenray.nl.

Seizoenpashouders krijgen voorrang bij het reserveren van een plaats. Zij kunnen zich vóór vrijdag 2 oktober middels een e-mail naar het secretariaat voor deze lezing met Arthur Japin aanmelden. Voor de plaatsen die daarna nog vrij en beschikbaar zijn, kunnen zich op de vrijdag en de zaterdag voorafgaand aan de lezing ook niet-pashouders, middels een mail naar secretariaat@literaircafevenray.nl, als toehoorder aanmelden. Er wordt hierbij het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt gehanteerd.


Victor Elfring gaat Arthur Japin interviewen en het zal in dat gesprek met name gaan over Japins nieuwste boek, Mrs. Degas: Parijs, 1912. De schilder Edgar Degas is blind geworden. Wanneer hij zijn huis moet verlaten, biedt een jonge vrouw aan om hem te helpen bij het ordenen van zijn archieven. Wie is deze vrouw? Niet degene die ze beweert te zijn. Aan wie en waarom brengt zij verslag uit over haar bezoekjes aan Degas? Aan wie schrijft zij deze verslagen? Waarom herinnert zij en dit ook heel bewust Degas aan diens enige maar tevens ook onmogelijke liefde in zijn leven? Waarom blijft zij Degas kwellen met deze pijnlijke herinnering aan zijn ook blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creools meisje uit New Orleans, dat hij schildert, terwijl zij een boeket bloemen schikt?


Arthur Japin werd in 1956 geboren in Haarlem. Na het gymnasium (alpha) studeerde hij twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en ging daar vervolgens naar de Theaterschool. Na zijn afstuderen in 1982 speelde hij onder andere bij Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Zodra hij het historische verhaal op het spoor kwam van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland werden opgevoed, besloot hij hun vergeten geschiedenis te doen herleven in een roman. Sindsdien is hij schrijver. Arthur Japin debuteerde hij in 1996 met de verhalenbundel Magonische verhalen. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes: de roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde.

Coronavirus: bibliotheek alternatieve locatie


Op deze eerste schrijversbijeenkomst van en met Arthur Japin aanwezig zijn? Aanmelden kan bij het secretariaat van Literair Café Venray. Voor deze lezing bedraagt de entreeprijs 12,50 euro. Zondag 4 oktober, inloop vanaf 10.30 uur, in de bibliotheek van Venray.