Afbeelding
Foto:

Kafraflat kan er komen

VENRAY | Kafra Housing mag verder met de voorbereidingen voor de bouw van een appartementencomplex voor de tijdelijke huisvesting van 92 arbeidsmigranten op bedrijventerrein Keizersveld. Met 17 stemmen voor en 8 tegen ging de gemeenteraad dinsdagavond akkoord met het collegevoorstel.


Samenwerking Venray (vier leden) kon niet leven met het voorstel, vier van de vijf raadsleden van Venray Lokaal evenmin. Alleen VL-fractieleider Tino Zandbergen bleek voorstander van de flat op die plaats. "Dit plan is onaanvaardbaar", stelde SV-raadslid Theo Mulders. "Het pand komt tussen bedrijfspanden te liggen en dicht bij het stroomstation van Enexis. Voldoende om de locatie als ongeschikt te beoordelen. Arbeidsmigranten hebben net als iedereen dezelfde rechten op goede en veilige huisvesting."

De locatie van de Kafraflat (naast het OTTO-pand) riep de nodige discussies op. Uiteindelijk kreeg de locatie bij het gros het voordeel van de twijfel. "Het ligt niet midden op het industrieterrein en je zit snel in Landweert", vatte Henk Bisschops (PvdA) het samen.

Om de veiligheid en geluidsoverlast beter te waarborgen bouwt Kafra Housing de flat robuuster, met een betere geluidsisolatie. Een amendement van de PvdA en ProVenray haalde het, maar met een aanpassing. De twee partijen vroegen de raad contractueel vast te laten leggen dat arbeidsmigranten die hun baan verliezen of van werk veranderen, niet meteen uit de flat kunnen worden gezet. Om op deze manier de rechten van werknemers te borgen en de afhankelijkheid van wonen en werken teniet te doen. Dat ging een raadsmeerderheid te ver. Met wat tegenzin van de PvdA veranderde ProVenray het woordje contractueel in 'mondelinge afspraken erover maken'. Dat pikte de raad wel. "Wij vertrouwen Kafra Housing en Frank van Gool dat er goede afspraken worden gemaakt", stelde Bas K√ľnen (VVD). Kafra Housing is ontsproten uit uitzendbureau OTTO Work Force, een grote Venrayse arbeidsbemiddelaar voor internationale werknemers met Frank van Gool aan het hoofd. "Ik heb er alle vertrouwen in dat geen mensen op straat worden gezet", vulde wethouder Jan Loonen aan. "Frank van Gool is oprecht bezig om dat goed te regelen."