Maria aan den Boom-Camps en Victor Weijs zijn druk doende het activiteitencentrum weer op te starten, ook in Jerusalem.
Maria aan den Boom-Camps en Victor Weijs zijn druk doende het activiteitencentrum weer op te starten, ook in Jerusalem. Foto: Henk Lammen

DOEN! doet het ook ergens anders

Venray | De deur van DOEN! Activiteitencentrum Venray (DAV) gaat na zeven maanden dicht te zijn geweest vanwege corona, weer open. Liever gezegd, deuren. Want niet alleen gaat 5 oktober het slot van het oude vertrouwde pand aan de Prins Bernhardstraat 12a, ook opent Jerusalem voor het eerst de deur voor het activiteitencentrum. En het zou zomaar kunnen dat het oude kunstencentrum aan de Heuvelstraat de nieuwe thuishaven van DOEN! wordt.


Maar dat is voor later, zeggen DAV-voorzitter Victor Weijs en medebestuurslid Maria aan den Boom-Camps in koor. "Belangrijk is nu om de activiteiten waarmee we in maart acuut moesten stoppen weer op te starten", zegt Weijs. "De meeste deelnemers zijn er echt weer aan toe. Op dit moment stellen we alles in het werk om de locaties coronaproof te maken, zodat het veilig is en iedereen zich daar goed bij voelt. In het pand aan de Sint Bernhardstraat was bijvoorbeeld nog geen ventilatiesysteem. Dat is nu aangepast. In Jerusalem is het makkelijker. In dat gebouw hoeft wat dat betreft niets te gebeuren."

Wie niet mocht weten wat DOEN! Activiteitencentrum Venray behelst; DAV biedt alle Venraynaren op niet-commerciƫle basis een grote diversiteit aan activiteiten aan op een breed terrein. Zoals verschillende manieren van houtbewerken, schilderen, tekenen, talen, ICT, glasbewerken en spiritualiteit. Zo'n 65 teamleiders, vrijwilligers met elk een bepaalde deskundigheid, verzorgen de cursussen en workshops. Teamleiders en het vijfkoppige bestuur zijn de leden van DAV, de ongeveer 350 deelnemers betalen jaarlijks zo'n 40 euro (materialen etc. niet meegerekend) om de activiteiten te kunnen volgen. "DAV is ook belangrijk voor de sociale contacten, binding met de maatschappij houden", stelt Weijs. "Voor sommigen is het sociale aspect zelfs belangrijker dan de cursus."

"Maar eerlijk is eerlijk", zegt Aan den Boom-Camps, "niet iedereen is er klaar voor om weer te komen. Sommigen blijven in verband met het coronavirus nog liever thuis, anderen staan te springen om te beginnen. Je merkt dat mensen last krijgen van eenzaamheid. Niet meer wekelijks naar het activiteitencentrum kunnen, wordt voor een aantal een probleem."

Weijs: "Je ziet het ook aan mensen. Met name alleenstaanden. Ik kwam onlangs een mevrouw tegen, ze is in de tachtig. Voor de coronacrisis een opgewekte dame die er altijd patent uitzag, nu miste ze die vrolijkheid, de opgewektheid was minder. Je zag het aan haar. Sommigen zijn wat depressief geworden, missen de contacten zichtbaar. Daarom moeten we echt weer aan de slag met elkaar."

Maria aan den Boom-Camps, de spin in het web bij DAV, maakt het elkaar missen op haar manier duidelijk. "De schildercursisten willen ook weer aan de slag. Dan beginnen we eerst met een hele les mondschilderen, zei iemand." Ofwel: kwasten en verf blijven die eerste les in de tas, elkaar bijpraten is even belangrijker.

Jerusalem wordt misschien het thuishonk van activiteitencentrum

Jerusalem is door DAV ingeschakeld om meer ruimte voor de groepen te hebben. "Met alle groepen aan de Bernhardstraat beginnen met inachtneming van de coronamaatregelen, gaat niet lukken", zegt Weijs. "Kijken we in de toekomst, dan is Jerusalem waarschijnlijk geschikter dan ons huidige pand waar ons contract eind volgend jaar afloopt."

Info: doenvenray.nl.

Afbeelding