Afbeelding
Foto: Rooynet

Joep van Weegen:

Fascinatie voor Venray

Venray | Joep van Weegen heeft zijn jeugd grotendeels in Venray doorgebracht. Tot aan zijn examen op het gymnasium aan het Lyceum, woonde hij in ’t Freulekeshuus, later museum aan de Eindstraat. Na zijn middelbareschooltijd ging hij studeren maar bleef Venray hem boeien.


Opvallend is dat veel Venraynaren hem van de lagereschooltijd kennen maar dat er minder bekend is over zijn jaren op het Lyceum. Peel en Maas meldt op 9 juni 1967, Joep was net 17, dat hij geslaagd was voor het Gymnasium A. De meeste klasgenoten zaten, gezien de woonplaats, op het jongensinternaat aan de Leunseweg.

Na zijn middelbare school ging Joep eerst in Nijmegen studeren, later in Amsterdam.

Zijn ouders verhuisden na de pensionering van zijn vader naar Nijmegen. Of Joep van Weegen daarna nog in Venray is geweest is niet duidelijk. Het enige signaal is een uitnodiging en programma voor een reünie in 1985 bij het 75 jarig bestaan van Jerusalem. Daarbij een lijst van personen die daarbij aanwezig zouden zijn met de jaartallen dat zij op deze school geslaagd waren. Uit niets blijkt echter dat hij daar naar toe is gegaan. Hij had immers ook niet op Jerusalem gezeten. Een folder van de VVV zou erop wijzen dat hij in de negentiger jaren Venray heeft bezocht.


Hij had wel een abonnement op Peel en Maas en in zijn nalatenschap is een aantal plakboeken terug te vinden met allemaal krantenknipsels uit Peel en Maas. Ook de jubileumeditie bij het 100-jarig bestaan van de krant had hij nog in zijn bezit. Dit wijst erop dat hij of zijn ouders, in 1980 al of nog een abonnement had op Peel en Maas. Waarschijnlijk heeft hij na het overlijden van zijn ouders het abonnement voortgezet.


De plakboeken zijn niet helemaal chronologisch. Knipsels uit de 80-er jaren worden afgewisseld met artikelen van de afgelopen jaren. En overal staan er aantekeningen bij. Vaak zijn het de historische foto’s maar ook bij actuele artikelen plaatste hij zijn herinneringen.


Wat opvalt is dat die aantekeningen bijna altijd gaan over de gebouwen of de plek op de foto. Niet over de mensen die erbij staan. Wel over wie er in welk gebouw heeft gewoond of welk bedrijf daar gevestigd was. Vaak gaan de aantekeningen ook nog over de bouwer en/of architect van het gebouw. Waar die interesse vandaan komt is niet duidelijk. Wel weten we dat een oom van hem in Vierlingsbeek, waar zijn vader ook vandaan komt, als architect werkzaam was. Mogelijk dat de band met zijn oom hem dat heeft meegegeven. Opvallend zijn binnen deze context enkele krantenknipsels over Anne-Mieke Ruyten. De broer van Anne-Mieke was vroeger bevriend geweest met Joep van Weegen. De Venrayse actrice heeft net als hij, ook in Amsterdam gewoond.


Verder bevatten de plakboeken tal van nuttige en minder nuttige info. Zo is er een overzicht van de bewonersaantallen van Venray, beginnende in 1460 (ca. 1500 inwoners) tot en met 2016 (43291, volgens Joep van Weegen). In het lijstje staat al wel het jaartal 2020. Een inwonersaantal heeft hij niet meer ingevuld.


Zo staat bij een oude foto van de Grotestraat geschreven dat dit tot 1882 de Kiezelstraat was. Bovendien werd de straat vanaf 1869 verlicht met petroleumlampen. Later vanaf 1907 werden dat gaslampen en volgens Joep werden die in 1926 vervangen door elektrische verlichting.


Een bijzonder overzicht is de handgeschreven geschiedenis van Venray. Die begint met de Danser van Wanssum, een kleine steen met daarop een gravure van een danser. Deze gladde steen werd in 1966 gevonden in Wanssum. Lang werd gedacht dat de gravure van latere tijd was. Onderzoek wees uiteindelijk uit dat de steen met gravure uit ca. 9000 voor Christus stamde. De opsomming met jaartallen en in de ogen van Joep belangrijke gebeurtenissen eindigt met maart 2020, de sluiting van de ABN AMRO bank aan de Julianasingel. Het laatste krantenknipsel dat hij heeft ingeplakt is van 5 maart 2020…. Op 30 april van dit jaar werd Joep van Weegen dood aangetroffen in zijn woning.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding