In de oude textielfabriek aan de Merseloseweg komen woningen.
In de oude textielfabriek aan de Merseloseweg komen woningen. Foto: Henk Lammen

Raad voorkomt sloop

VENRAY | De oude tricotagafabriek aan de Merseloseweg van de Venrayse architect Camiel de Vries is van de sloopkogel gered. De gemeenteraad stemde dinsdagavond met ruime meerderheid tegen afbraak van het huidige bibliotheekpand ten behoeve van woningbouw.


Er kunnen nu plannen worden gemaakt voor appartementen in het gebouw uit 1957, door velen beschouwd als belangrijk industrieel erfgoed uit de periode van de Wederopbouw. Tijdens de commissievergadering van begin september bleek behoud van het gebouw nog aan een zijden draadje te hangen. ProVenray, Venray Lokaal (VL), SP, PvdA en VVD keerden zich toen al tegen sloop, SP wist het nog niet, Samenwerking Venray (SV) en D66 kozen voor woningbouw boven behoud van het biebpand. Het CDA met negen zetels beraadde zich nog en had derhalve de sleutel in handen voor slopen of niet.

CDA keerde zich dinsdag tegen sloop. SV (vier zetels) stemde verdeeld. Theo Mulders sloot zich aan bij D66, dat de locatie van het huidige biebpand volledig wil benutten voor woningbouw. Met 22 stemmen voor en 4 tegen blijft het pand met de karakteristieke uitstraling voor Venray behouden.

Bram Jeurissen (CDA) sprak van een duivels dilemma. "Maar we gaan voor behoud omdat het kansen biedt op een A-locatie woningen te bouwen waar behoefte aan is." D66 wil niet als slooppartij worden weggezet. "Sint Anna heeft vijftien jaar weg liggen rotten", stelde D66-fractieleider Daan Janssen. "Toen kwam D66 en heeft het tij daar kunnen keren. We hebben strijd gevoerd om beeldbepalende gebouwen te behouden. De uitstraling van het biebgebouw is minder. Het maatschappelijk doel weegt voor ons daarom zwaarder. Sloop geeft meer ruimte voor woningen."

Bas Künen (VVD) vroeg zich af waarom plots sloop om de hoek kwam kijken in het collegevoorstel. "De raad liep met het verplaatsen van de bieb al in een fuik van het college. Dat willen we niet weer doen." Wethouder Jan Loonen: "We hebben het transparant en open gehouden of het sloop moest zijn of behouden."

Afbeelding