Muziek is essentieel in het onderwijs voor kinderen.
Muziek is essentieel in het onderwijs voor kinderen. Foto: Henk Lammen

Muziekles op De Lier

Merselo | Het was afgelopen vrijdag een bijzondere dag op basisschool De Lier in Merselo. Nadat de gewone lessen met wat kleine aanpassingen waren hervat na de zomervakantie, kon nu eindelijk ook het muziekonderwijs weer worden opgepakt.


Debby Broeren, locatieleider van de basisschool in Merselo, geeft uitleg over de gang van zaken. "De fanfare is hier om de kinderen kennis te laten maken met de verschillende instrumenten die ze kunnen spelen. Het wordt met veel enthousiasme ontvangen."

Volgens Maarten Rijs, dirigent van fanfare St. Oda, is het belangrijk dat de kinderen kennismaken met muziek. "We doen natuurlijk alles in samenwerking met de basisschool, maar wij geven les op school. De bedoeling is dat de kinderen de instrumenten leren kennen. Ik geeft daarnaast ook blokfluit- en theorielessen. Zo leren de kinderen muziek in de praktijk en theorie kennen."

De leerlingen van basisschool De Lier in Merselo kregen altijd één keer in de twee weken muziekles van een vakdocent, maar fanfare St. Oda wilde daar nog een schepje bovenop doen. "Zij stelden voor om iedere week muziekles te geven bij ons op school", legt Broeren uit. "En nu kunnen we met wat subsidie ook de muzieklessen van de fanfare aan het programma toevoegen. De kinderen krijgen nu wekelijks muziekles."

Beide partijen zijn blij met deze oplossing. "Muziek is ontzettend belangrijk. Het is goed voor je ontwikkeling en voor kinderen is het een fijne manier van ontspanning." Daar is Rijs het roerend mee eens. "Het is al zo vaak bewezen dat muziek slim maakt. Kinderen gebruiken de hersenen intensief alles wordt sterk geprikkeld en ook de motoriek wordt verbeterd."

Volgens Rijs is het ook voor de muziekvereniging belangrijk, nieuwe aanwas wordt immers op school geworven. "Als we de kinderen op deze manier enthousiast maken, dan wordt de kans groter dat ze bij ons aansluiten. Dat is belangrijk, want ook de fanfare heeft nieuwe aanwas nodig. Dat kan alleen als we de kinderen zelf opleiden en enthousiast houden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding