De nieuwe Raayland-rector Bas van Rooijen deinst er niet voor terug onderwijsvernieuwingen door te voeren.
De nieuwe Raayland-rector Bas van Rooijen deinst er niet voor terug onderwijsvernieuwingen door te voeren. Foto: Henk Lammen

'Een school voor en door Venray'

VENRAY | Met Bas van Rooijen staat bij het Raayland College niet alleen een jonge, ambitieuze rector aan het roer, de nieuwe schoolbaas deinst er niet voor terug onderwijsvernieuwingen door te voeren. "Een school voor en door Venray."

Nadrukkelijk zegt Van Rooijen erbij dat vernieuwingen niet om het vernieuwen zelf moeten gebeuren. "Het zijn op maat gesneden innovaties die passen bij in dit geval de Venrayse middelbare school. Van het zomaar binnenhalen van al bestaande onderwijsconcepten ben ik geen voorstander. Vernieuw je, dan doe je dat om leerlingen verschillende kansen te bieden. Leerlingen leer je te leren, leer je te plannen. Belangrijk is dat leerlingen na hun schoolperiode hier later kunnen zeggen, 'ik heb wat gehad aan het Raayland'. Dat kun je laten onderzoeken, dat vind ik bijvoorbeeld belangrijk om te weten. Daar kun je dan op anticiperen."

Van Rooijen voelt zich in hart en nieren een onderwijsontwikkelaar. Dat daar zijn aspiraties liggen, daar kwam hij snel achter nadat hij in 2000 was begonnen als geschiedenisdocent bij Scholengemeenschap Stevensbeek (tegenwoordig Metameer). Het was zijn eerste vaste baan na het afronden van de studie geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Later behaalde hij tevens zijn eerstegraads onderwijsbevoegdheid en de Master of Management in Education (MME), een academische opleiding aan de TIAS Business School. In Stevensbeek dacht hij al verder dan alleen lessen afdraaien. "'Ik vind tweetalig onderwijs (tto red.) wel iets voor hier', liet ik de rector weten. 'Dat is goed', zei hij. 'Kom maar met een plan'. Dat heb ik toen met een paar andere jonge docenten daar opgepakt." Dingen roepen en dingen doen, daar zit veel verschil tussen. Van Rooijen doet beide.


Lees verder op pagina 7.