Adviesraad geeft stevig visitekaartje af

VENRAY | De nieuwe Adviesraad Sociaal Domein heeft er zin in. In eerste de beste notitie stelt de kersverse raad wethouder Anne Thielen rechtstreeks de vraag waarom ze zich als verantwoordelijke wethouder sociaal beleid niet bezig wil houden met het opstellen van een inclusie-agenda?


Door Henk Baltussen


Die vraag is haar door verschillende raadspartijen in het verleden al meerdere malen gesteld. Vorig jaar juli werd er een motie door de gemeenteraad aangenomen waarin Thielen de opdracht kreeg voor het maken van een inclusie-agenda die elke gemeente verplicht moet hebben.

Een inclusieve gemeente is een gemeente waarin iedereen, met en zonder beperking, zich welkom moet voelen. Om dat te bereiken moet elke gemeente een lokale inclusie-agenda maken, die doorgaans samen met mensen met een beperking wordt opgesteld.

In maart van dit jaar lag die er nog steeds niet. de coalitiepartijen D66 en Venray Lokaal en ook ProVenray en de VVD leverden stevige kritiek op Thielen. Zij gaf eerder aan zo'n agenda niet te zien zitten en zei dat iedereen automatisch ‘inclusief' moet denken. “Het gaat om bewustzijn en niet om een dik boek dat in een la komt te liggen. Ik erken dat er nog stappen te zetten zijn. We zijn ermee bezig."

Voor ProVenray-fractieleider Joep Gielens was het optreden van Thielen aanleiding haar een 'serieuze waarschuwing' te geven. De Adviesraad Sociaal Domein geeft daar nu een vervolg op. De raad wordt betrokken bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van collegebeleid en geeft daarover gevraagd en ongevraagd advies. In dit geval is het advies ongevraagd. De adviesraad heeft in de notitie veel vragen aan het college over de inclusie-agenda. De raad wil dat er aanbevelingen komen om mensen met een beperking kansen en mogelijkheden te bieden om optimaal en net zo goed aan de samenleving mee te laten doen, als mensen zonder beperking. Tevens wil de raad weten of de doelgroep al in beeld is, of er al behoeftepeilingen hebben plaatsgevonden en hoe het met het woonbeleid staat. Andere vragen zijn onder meer: kunnen jongeren met beperkingen langer op school blijven om zich verder te ontwikkelen? Zijn Venrayse bedrijven bereid om mensen met een beperking banen te bieden? Adviesraadvoorzitter Lei Heldens vindt dat in Venray meer aan de inclusie-agenda moet worden gedaan. "Dat zegt de raad zonder op de stoel van de wethouder te gaan zitten. Wij zeggen niet tegen de wethouder 'dit moet je doen'. Deze notitie is bedoeld om vragen te stellen. En ook om de werkgroep die uit de politiek is samengesteld voor die inclusie-agenda steun en munitie te geven."