Vervolg voorpagina

Raayland College als een netwerkschool 'om trots op te zijn'

Venray | Of het nu tto, onderwijs voor de niet gangbare groep van tien- tot veertienjarigen of gepersonaliseerd onderwijs is, Van Rooijen gaat ermee aan de slag. "Belangrijk is dat vernieuwingen enthousiasme ontvangen", meent de geboren Arnhemmer, nu woonachtig in Elst, samen met zijn vrouw en drie kinderen. "Van docenten, maar ook zeker van de ouders. Enthousiaste ouders zijn in dat geval mijn fans. Zij kunnen dat als geen ander op andere ouders overbrengen."


Na elf jaar Stevensbeek ging Van Rooijen aan de slag als afdelingsleider bij het Dorenweerd College in Doorwerth, waar het tto in het slop zat. "Een heel andere omgeving dan Stevensbeek, een andere schooldynamiek en met veel hoogopgeleide ouders die mondiger waren", vertelt Van Rooijen, die uiteindelijk drie volle vwo-klassen met tto-onderwijs in Doorwerth achterliet. Bijna zeven jaar later aanvaardde de nu 46-jarige Elstenaar de functie van conrector bij het Maaslandcollege in Oss. "Ik wilde me verder ontwikkelen als bestuurder", verklaart Van Rooijen de overstap in 2018. "Daarmee zat ik in Doorwerth aan het plafond. In Oss wilde ik als directielid ervaring opdoen, zonder direct de verantwoordelijkheden van een rector te hebben. Een jaar of vier in Oss blijven en dan maar eens verder kijken."

Bas van Rooijen 'Vernieuwingen verdienen enthousiasme'

Maar nog geen drie jaar later kwam het Raayland College om de hoek kijken. Een headhuntersbureau vroeg Van Rooijen te solliciteren naar de rectorfunctie van de naar Tilburg (Theresialyceum) vertrokken Cisca Zweers. "Ik vond het in eerste instantie eigenlijk te vroeg", legt Van Rooijen uit. "In Oss waren we druk bezig met een nieuw onderwijsconcept. Brugklassers hebben daar een eigen gebouw om ook onderwijs van 10- tot 14-jarigen mogelijk te maken. Ik ben niet zo gecharmeerd om leerlingen al vroeg in het voortgezet onderwijs een keuze te laten maken."

Van Rooijen verdiepte zich in het Raayland College en kwam tot een voorlopige conclusie dat de school wel eens bij hem zou kunnen passen. "Ik kijk eerst naar de uitdagingen. Na jaren van krimp is er nu stabilisatie. Dit jaar zijn er meer aanmeldingen dan een jaar eerder. Dat is een goede basis om weer te gaan bouwen. Daarbij presenteert Raayland zich als een Global Citizen-school, wat ik belangrijk vind. (Een Global Citizen-school heeft een leerroute die middelbare scholieren beter wil voorbereiden op een internationaal georiënteerde toekomst, red.)."

'Raayland niet alleen de enige, ook dé middelbare school van Venray'

"Ik sprak veel met mensen die het Raayland kennen. Ik denk dat we voor de komende jaren in Venray een duurzame school neer kunnen zetten, waar alle soorten van onderwijs worden gegeven. Daarbij ben ik een voorstander van netwerkscholen; veel contacten onderhouden met partijen uit alle geledingen van de Venrayse samenleving om elkaar te versterken." De enige middelbare school in Venray moet ook dé middelbare school van Venray zijn, stelt Van Rooijen. "Venray moet weer trots zijn op het Raayland, op maat gesneden voor Venray. Waar in principe alle Venrayse jeugd na de basisschool naar toe gaat. Raayland moet weer iets van Venray zijn. De afgelopen zes jaar waren vanwege krimp niet de makkelijkste. We staan nu op een kruispunt. Natuurlijk zijn het nu vreemde en geen makkelijke tijden. Ik ben een maand hier en heb nog niemand een hand kunnen geven. Op mijn eerste dag was ik met de conciërge bezig met het controleren van de ventilatie. Voordeel is dat ik meteen het hele gebouw heb gezien en alle ventilatoren weet te hangen. Hahaha. Maar gek is het wel. Aan de andere kant laat de coronatijd ook zien dat we elkaar nodig hebben. En we hebben ontdekt dat we ook op andere manieren onderwijs kunnen geven. Dat zijn winsten."


Het is duidelijk dat Van Rooijen zich heeft ingelezen over het Raayland College en Venray als dorp. En hij heeft bindingen met Venray en de regio. "Op de eerste plaats komt mijn oma uit Broekhuizenvorst. En mijn naam heeft overeenkomsten met Venray. Ray en rooij komt van rooien, het omhakken van bomen om grond voor bebouwing geschikt te maken." Van Rooijen mag dan een onderwijsdier zijn, de historicus in hem zit er nog.