CDA beslist over sloop

VENRAY | Het besluit over wel of niet slopen van het huidige pand aan de Merseloseweg, waarin momenteel de bibliotheek huist, ligt in handen van het CDA. Dat bleek tijdens de commissie Wonen van dinsdag. Op die locatie komen woningen, nadat de bieb naar het oude AH-pand in het centrum is verhuisd.


Het college heeft enkele scenario's ontwikkeld voor woningbouw op die plaats. Het is mogelijk het pand te behouden en er bijvoorbeeld vijftien appartementen in te vestigen. Slopen biedt meer mogelijkheden voor woningbouw. Hierbij wordt gedacht aan een vijftal grondgebonden starterswoningen, twee seniorenwoningen en zo'n vijftien sociale huurappartementen met openbare en private ruimte rondom.

Maar bij sloop gaat een belangrijk deel industrieel erfgoed voor Venray verloren. Die mening waren ProVenray, Venray Lokaal (VL), SP, PvdA en VVD toegedaan. "Het is een dilemma van hier tot Tokio", verzuchtte Elianne Sweelssen (SP). Samenwerking Venray (SV) en D66 kiezen voor sloop. "Maak een foto van het gebouw zoals de Amerikanen dat doen en sloop het dan", stelde Jens van Oers (SV). Het CDA verkeert in tweestrijd. "Wij komen hier alleen maar info ophalen en beslissen later."
Cees de Vocht (VL) wil dat nader wordt onderzocht hoe het pand het beste geschikt kan worden gemaakt voor appartementen."Daar zijn speciale bureaus voor. Dit pand is nog het enige oude industriƫle pand in ongerepte staat in Venray. Het heeft prachtige stijlelementen. Als we gaan slopen, halen we weer een stukje identiteit uit Venray weg. Kijk wat er met Inalfa aan de Maasheseweg is gebeurd. Dat was een landmark in Venray, nu staan er lelijke laaddocks. Als we in Venray vooruit willen, kunnen we alleen maar slopen." Dat was tegen het zere been van Daan Janssen (D66): "Ik stel vast dat Venray Lokaal cultuurhistorie boven woningbouw prevaleert. Het lijkt alsof wij lichtzinnig willen slopen. Wij vinden historie ook ontzettend belangrijk, voor ons was het ook een dilemma." De tussenstand is, met het oog op de raadsvergadering van 22 september, nu: elf stemmen tegen sloop, zeven voor. De negen CDA-stemmen gaan de doorslag geven. Zeker is ook dat de coalitie (CDA, VL en D66) verdeeld is.