Appartementen voor arbeidsmigranten: 'Oké, maar niet daar'

VENRAY | Prima dat arbeidsbemiddelaar OTTO met Kafra Housing tijdelijke huisvesting wil realiseren voor 92 arbeidsmigranten. Maar, op CDA en PvdA na, had elke fractie bij de commissie Wonen van dinsdag wel opmerkingen over de locatie van de Kafra Tower, die naast het hoofdkantoor van OTTO moet komen.


Door Henk Baltussen


Theo Mulders (Samenwerking Venray) stelde dat de appartementen aan alle eisen moeten voldoen van permanente huisvesting. Of dat op Keizersveld kan, is de vraag. Theo Zegers (D66) vond dat Kafra Tower weggestopt wordt op het Keizersveld. "Kunnen we de plannen niet aan laten sluiten bij De Brier waar woningen moeten komen?"

Elianne Sweelssen (SP) was helder: "Wij zijn tegen. Een industrieterrein is niet voor wonen bedoeld. Er komen genoeg kantoorgebouwen leeg." John Willems (VVD) vindt de locatie ook niet kunnen. "Die moet aansluiten bij de bewoonde wereld. Bijvoorbeeld aan de rand van De Brier." Orhan Daud (Venray Lokaal) vindt de plek onlogisch. "Het mag ook niet volgens het coalitieakkoord. Aan de rand van bebouwing mag wel." Ook ProVenray heeft bedenkingen. "Daar mensen huisvesten is een vorm van uitsluiten, van discriminatie", stelde Lizzy Bruno.

Ook de mogelijkheid dat daar gehuisveste arbeidsmigranten hun appartement moeten verlaten als ze geen werk meer hebben of via iemand anders dan OTTO aan het werk gaan, vindt het gros van de partijen onwenselijk. Bruno had wel van OTTO-directeur Frank van Gool begrepen dat in dat geval werknemers een passende regeling krijgen voor terugkeer naar eigen land.
Wethouder Jan Loonen zei dat er honderd argumenten zijn te verzinnen waarom het niet kan op Keizersveld. "Maar we hebben de mensen wel nodig. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan." Op 22 september besluit de gemeenteraad erover.