Patricia van Rijswick is op 11 september veertig jaar actief als makelaar.
Patricia van Rijswick is op 11 september veertig jaar actief als makelaar. Foto: Willem Menting

Matchmaker zet stapje terug

Venray | Een bijzondere mijlpaal voor makelaar Patricia van Rijswick-Kneepkens. Op 11 september viert ze namelijk dat ze veertig jaar actief is als makelaar. De 67-jarige Wanssumse, die met Groen Wonen al veertig jaar haar eigen kantoor runt, had de mijlpaal graag groots gevierd, maar dat is vanwege de coronacrisis niet mogelijk. ‘’Mijn dochter stelde als alternatief voor om bij alle huizen die ik verkocht heb, een vlag uit te hangen, maar dan zou het lijken of het Koningsdag is! ‘’


Toen Van Rijswick vier decennia terug werd beëdigd als makelaar was ze een vreemde eend in de bijt. De Limburgse was immers de eerste vrouwelijke makelaar in dit arrondissement. "Toen ik begon werd je als makelaar nog beëdigd bij de rechtbank, nadat je het diploma had behaald en aan de tand was gevoeld door een commissie van wijze mannen bij de Kamer van Koophandel. De titel makelaar was beschermd. Ik was een jonge vrouw in een mannenwereld en vaak vroeg men aan de telefoon of de baas thuis was. Toch heb ik, mede door de support van mijn mannelijke collega’s, vlug mijn draai gevonden." Ze vervolgt: "Vanaf het begin heb ik ernaar gestreefd met mijn kantoor een naam op te bouwen met als thema: ‘Wonen in ’t Groen’. Daardoor heb ik in de loop van jaren heel veel prachtige, vaak riante woonplekken mogen verkopen. Mijn doel is altijd geweest de goede klik te vinden tussen de woning, de koper en de verkoper. Met deze panden in portefeuille was dat bijna nooit een probleem. Ik voel me dan ook veel meer een matchmaker dan makelaar."

Met het jubileum in het verschiet gaat er voor Patricia in de nabije toekomst het een en ander veranderen. Vanaf 1 oktober sluit ze haar kantoor aan de Paterstraat in Venray. "De woningen in mijn portefeuille en ikzelf vinden onderdak bij Peelrand Makelaardij. Met hun ondersteuning kan ik van daaruit zelf de huizen die ik nog te koop heb aan de man brengen. Ik blijf voor mijn opdrachtgevers het aanspreekpunt. Peelrand verzorgt het hele proces eromheen. en neemt mij zo veel werk uit handen. Peelrand heeft mij gevraagd of ik nog een paar dagdelen per week voor hen wil werken en dat vind ik prima. Dit biedt mij de kans om rustig af te bouwen. Deze overgang voelt voor mij een stuk natuurlijker, dan de stekker eruit trekken." Ook blijft Van Rijswick actief met Groen Wonen. "Mensen kunnen mij altijd bellen. Mijn veertig jaar ervaring in de huizenmarkt, het vertrouwen dat ik heb opgebouwd en mijn uitgebreide netwerk zet ik graag in als aankoopmakelaar en adviseur. Wanneer je vandaag de dag een woning wilt kopen, kun je een goede begeleiding niet missen, zoals hulp bij het zoeken naar een passend huis en het advies hoe het beste te handelen zodat jouw bod serieus wordt genomen." De veertig jaar zijn omgevlogen. "Ik doe altijd met heel veel plezier mijn werk. Ik creëer mijn eigen geluksmomenten als ik mensen weer blij maak met de verkoop van hun huis aan leuke kopers. Heerlijk dat ik zelf rustig de tijd kon nemen voor bezichtigingen."

Met de komst van het internet is er volgens Van Rijswick veel veranderd in de makelaardij. "Toch was voor mij de grootste verandering de komst van de fax. Toen hoefde ik niet meer als een gek op donderdagmiddag na school met de kinderen in de auto naar Venlo te scheuren om een advertentie op tijd in het dagblad te krijgen. Dat scheelde enorm veel stress en tijd." Tegenwoordig wordt een woning vaak ‘afgerekend’ op de foto's op internet. Een ontwikkeling die Van Rijswick jammer vindt. "Ik wil mensen graag de potentie van het pand laten zien en ook de sfeer laten proeven. Ik help graag de goede match te vinden en begeleid al veertig jaar mensen bij een belangrijke stap in hun leven. Dat gevoel kan ik absoluut nog niet missen."

Afbeelding