Freek Alkemade is de nieuwe trainer van de hockeyvrouwen van Venray.
Freek Alkemade is de nieuwe trainer van de hockeyvrouwen van Venray. Foto: Willem Menting

Frisse wind bij hockeysters

Venray | De eerste vrouwenploeg van hockeyclub Venray heeft met Freek Alkemade een nieuwe trainer. De 36-jarige Venraynaar heeft de ploeg klaargestoomd voor een seizoen in de derde klasse. "Ik neem de trainingen op dinsdag- en vrijdagavond voor mijn rekening en de wedstrijden worden geleid door coach Michael Deeks en manager Gerjan van Alst", zegt Alkemade.


In eerste instantie werd de trainer benaderd om de trainingen op dinsdagavond voor zijn rekening te nemen. Dat zag hij niet zitten. "Als trainer wil je een bepaalde visie overbrengen en dat gaat lastig als je slechts één training per week geeft. Er staat een hele jonge, getalenteerde en enthousiaste groep en ik wist al snel dat ik daar graag mee zou willen werken. Gelukkig was de klik wederzijds. Samen kunnen we aan iets moois bouwen. Dit team weet maar half hoe goed ze echt zijn. de ploeg heeft een aantel exceptionele talenten en géén zwakke schakels."

Op de dinsdagavonden krijgen de vrouwen flink wat conditioneel werk voor de kiezen en op vrijdagavond wordt er vooral tactisch getraind. "Qua spelopvatting lig ik wel op een lijn met Michael en Gerjan, dus dat komt wel goed. Ik hockey zelf nog in het tweede herenteam, uitwedstrijden bezoeken wordt voor mij lastig. Ik probeer de meeste thuiswedstrijden wel te bekijken."

De Venrayse hockeyclub staat er volgens Alkemade goed op. "Dat was pak 'm beet tien jaar geleden wel anders. Er staat natuurlijk een nieuwe clubhuis. Dat helpt zeker mee, maar ook het technische beleid is de laatste jaren ontzettend veel verbeterd. Bij de senioren staat zowel bij de dames als bij de heren een ontzettend jong en getalenteerd eerste team. Daar kun je als vereniging alleen maar trots op zijn."

Vorig seizoen lag het kampioenschap in de vierde klasse voor het grijpen voor de Venrayse hockeysters. Het team lag een straatlengte voor op de concurrentie. Maar toen het seizoen werd geschrapt vanwege het coronavirus, leek de promotiedroom uiteen te spatten. Uiteindelijk promoveerde Venray toch, omdat er vanwege een hockeyfusie een plekje vrij kwam in de derde klasse. "Daar zijn we uiteraard erg blij mee, deze groep was de vierde klasse ook volledig ontgroeid. Toch zal het in de derde klasse even wennen worden, maar ik verwacht dat we goed mee kunnen draaien. Met onze techniek en hockeykwaliteiten zit het immers wel goed. De verschillen tussen de verschillende klassen bij de mannen is kleiner, daar kun je met een stukje fysiek al veel oplossen. Dat is bij de vrouwen dus wat lastiger, maar zoals ik al aangaf ik heb heel erg veel vertrouwen in deze groep."

Alkemade was ontzettend blij om weer te mogen hockeyen met zijn ploeg. Het trainen, de sfeer en de prestatiedrang moest hij de laatste maanden vanwege de coronacrisis missen. "Het was alsof je een stel lammetjes voor het eerst de wei in stuurde. Voor de zomerstop hebben we al wat kunnen trainen, maar toen was lichamelijk contact nog verboden. Dat mag nu wel weer, dus we kunnen ook weer partijvormen trainen en duels aangaan. Je kunt nu weer écht hockeyen en dat was eerst niet echt mogelijk."

Talentvolle ploeg met exceptionele talenten

De Venrayse oefenmeester is blij met de stap naar het eerste damesteam van Venray. "Ik heb al meerdere teams bij Venray getraind en heb in het verleden ook al dames getraind. Ik hoorde al van oud-speelster dat ik liever was geworden. Of dat echt zo is, weet ik niet. Je past je als trainer natuurlijk ook aan aan de spelersgroep. Ik heb er in ieder geval veel zin in om met de groep wat moois neer te zetten."