Henk Jansen: "Ook heel veel jongeren voelen zich geregeld erg eenzaam.”
Henk Jansen: "Ook heel veel jongeren voelen zich geregeld erg eenzaam.” Foto: Jolijn van Goch

Praatjesmakers voor gezelschap

Venray | “Praatjesmakers Venray richt zich op mensen van 18 jaar en ouder die behoefte hebben aan gezelschap. De dienst bestaat uit het praten met sociaal eenzame mensen. Dat kan onder het genot van een kopje koffie of thee bij mensen thuis zijn, maar ook op het terras of op de fiets. De precieze invulling en de frequentie van de gesprekken bepaalt de klant. Nee, ik doe geen klusjes.”


Henk Jansen (57) zegt het met een lach. De geboren en getogen Venraynaar heeft duidelijk zin in de nieuwe uitdaging die op hem wacht. Het idee voor Praatjesmakers ontstond eigenlijk spontaan. “Ik ben een sociaal mens, hou ervan om mensen te helpen en de tijd te nemen voor een praatje. In de buurt ga ik geregeld op bezoek bij mensen die alleen zijn, bijvoorbeeld omdat ze hun partner hebben verloren. Toen ben ik uit interesse eens gaan onderzoeken hoeveel mensen er eigenlijk eenzaam zijn. Zowel landelijk als in de regio Venray. En van die cijfers ben ik behoorlijk geschrokken. En het gaat niet alleen om ouderen hè, ook heel veel jongeren voelen zich geregeld erg eenzaam.”

Hij pakt de exacte statistieken erbij. “In het gebied Venray-Horst voelde in 2016 41 procent van de volwassen bevolking zich weleens, regelmatig of altijd eenzaam. En 11 procent van de ouderen én jongeren ervaart zelfs ernstige eenzaamheid. En dat in een tijd waarin het aantal eenpersoonshuishoudens en senioren alleen meer verder toeneemt. Je kunt er dus rustig van uitgaan dat het probleem alleen maar groter wordt.”

Natuurlijk weet Henk Jansen, die eerder onder meer in loondienst bij een bakkerij, een supermarkt en als chauffeur in het groepsvervoer werkte en zijn eigen onderneming D’n Bekker runde, waarmee hij brood en banket aan huis bezorgde in met name het buitengebied van Venray en omgeving, dat er ook zoiets als mantelzorg is. “Dat klopt. Mantelzorgers zijn er gelukkig heel veel, net als activiteiten. Maar sommige mensen hebben geen mantelzorgers, of hebben een probleem als hun mantelzorger op vakantie of overbelast is. En je hebt ook mensen die niet graag naar activiteiten als kaarten of biljarten in groepsverband gaan. Ook hen steek ik graag de helpende hand toe. In welke vorm, dat is aan de klant.”

De bestaande hulpverlening richt zich volgens Jansen grotendeels op eenzame hulpbehoevende senioren. “Zij zijn echter maar een klein deel van de eenzame volwassenen. Die WMO-doelgroep is niet direct waarop ik me op richt. Praatjesmakers Venray richt zich op eenzame volwassenen vanaf 18 jaar die behoefte hebben aan gezelschap. Door het als een dienst met een uurtarief in de markt te zetten, wil ik voorkomen dat het vooral gezien wordt als een dienst voor zielige mensen. Een praatje maken moet eigenlijk net zo gewoon zijn als naar de kapper gaan. Mensen kunnen de dienst om die reden ook cadeau doen aan iemand van wie ze weten dat diegene zich weleens eenzaam voelt.”

Praatjesmakers Venray biedt, zeker in deze coronaperiode, ook de mogelijkheid tot gesprekken via Skype of WhatsApp.

'Ik hou ervan om mensen te helpen en tijd te nemen voor een praatje'


Voor meer informatie kijk op de website www.praatjesmakersvenray.nl of mail naar praatjesmakers@ziggo.nl. Via de site is ook een cadeaubon te bestellen.

Afbeelding