Het nieuwe DES 1, met staand (derde van links) Kirsten Janssen.
Het nieuwe DES 1, met staand (derde van links) Kirsten Janssen. Foto: Ron Koenen

‘Leren omgaan met verlies'

Vierlingsbeek | Kirsten Janssen (19) begint samen met haar ploeggenoten aan een groot avontuur in het wedstrijdkorfbal. Na jaren van afwezigheid presenteert korfbalclub DES weer een prestatief eerste team. “We hebben er allemaal heel veel zin in en zijn ook benieuwd naar de kracht van onze tegenstanders. Eigenlijk wonnen we de laatste jaren alles, we zullen dit seizoen moeten leren dat we ook kunnen verliezen.”


Natuurlijk hoopt de geboren en getogen Vierlingsbeekse dat DES meteen om het kampioenschap in de eerste klasse mee zal doen. “Maar dat lijkt me niet reëel. We zijn nog zo jong. In het breedtekorfbal was het niet de vraag of we zouden winnen, maar met hoeveel. Alleen van Oranje Wit uit Leunen hebben we weleens verloren. Dat zal nu wel anders worden. We gaan nu tegen ervaren ploegen spelen, met speelsters die veel ouder zijn dan wij. Met Marly Jilesen hebben wij een speelster van 20 jaar, de rest is allemaal jonger."
Door Eendracht Sterk (DES) timmert aan de weg. Niet alleen het aantal leden groeit, ook op sponsorengebied zijn de afgelopen jaren forse stappen gezet. Alle teams zijn voor aanvang van komend seizoen in het nieuw gestoken. Sommige zelfs met meerdere bedrijfsnamen op het shirt. “Het enthousiasme binnen de club is groot”, weet ook Kirsten Janssen, wiens moeder Christel Nabuurs in de jaren ’90 deel uitmaakte van het succesvolle DES 1 en jarenlang voorzitter van de vereniging was. “Korfbal leeft ineens weer enorm in Vierlingsbeek en omgeving en dat is alleen maar mooi. Bij het hoofdveld staan sinds kort ook twee nieuwe dug-outs. Dat motiveert ons alleen maar om nog meer ons best te doen."
Onder leiding van trainer-coach Wim van den Munckhof uit Swolgen werden Janssen en co de laatste jaren als korfbalsters klaargestoomd voor het ‘grote’ werk. “We hebben veel van Wim geleerd. Dat hij fanatiek is, weet iedereen in de korfbalwereld in de regio wel. Wim is Wim, een echte clubman. Mede dankzij hem staat DES nu weer op de kaart.” Door de corona-uitbraak legde Van den Munckhof zijn taken als trainer-coach eerder neer. Hij wilde ruim baan maken voor de nieuwe trainer-coach, Rinus Ugen uit Deurne. Ugen was de laatste jaren onder meer als trainer-coach actief bij SVO in Ooij, MKV in Milheeze en Merselo. “Een nieuwe trainer, met nieuwe inzichten en een andere manier van trainen en coachen", weet Kirsten Janssen inmiddels. "Erg leuk is dat, we hebben er alle vertrouwen in dat we er samen een mooi en leerzaam seizoen van gaan maken. En hopelijk stiekem toch veel gaan winnen.” Ja, ze is fanatiek. Dat blijkt wel uit het feit dat ze, ondanks haar studie bedrijfsmanagement richting marketing in Antwerpen, toch speelster van DES 1 blijft. Vorig jaar pendelde ze geregeld heen en weer tussen België en Nederland om bij DES te korfballen. “Dat was bijna niet te doen. De club heeft nu echter geregeld dat ik bij België -19 mee mag trainen. Vanwege de vele studenten bij DES 1 gaan we ook op vrijdagavond trainen, in plaats van de donderdagavond. Dat maakt het voor iedereen makkelijker en daardoor kan ik toch een keer in de week met mijn ploeggenoten trainen. En mocht het niet lukken, dan kan ik twee keer in de week bij Jong België, jongens en meiden van mijn leeftijd, terecht. Erg vet, toch?"

DES begint de competitie op zondag 6 september met een uitwedstrijd tegen Roka. Spannend? “Zeker. Maar we gaan knallen!", besluit de ruim 1.85 meter lange korfbalster enthousiast.